Zelden had de geruchtenmolen het zo juist als bij de lancering van de iPhone 5. Het is inderdaad een toestel met een groter scherm geworden en er zijn ook nieuwe iPods opgedoken. Als een gevolg werd deze productintroductie - weliswaar door een massa mensen gevolgd en becommentarieerd -  eerder lauw ontvangen. Voornamelijk vanwege het ontbreken van een verrassingseffect.

Zoals hardnekkige geruchten nu al maanden suggereren is de nieuwe iPhone uitgerust met een 4-inch scherm (vroeger: 3,5 inch diameter) in de 16:9-verhouding. De nieuwe Apple-telefoon is met andere woorden wat ‘uitgerekt’ ten opzichte van het vorige model. Toch is de totale grootte niet spectaculair anders. Apple wil immers dat de iPhone 5 met een hand te bedienen valt, iets dat moeilijk is als je opteert voor een serieuze groeispurt.

Het nieuwe scherm toont meer pixels (1.136 x 640), waardoor er grafisch toch wel wat dingen veranderen. Op het beginscherm van de iPhone verschijnt er nu een extra rij iconen. Apps moeten ook aangepast worden om tegemoet te komen aan de extra breedte. Onaangepaste apps zullen tonen met zwarte balken boven/onderaan of links/rechts, naargelang hoe de telefoon in de hand wordt gehouden.

De iPhone 5 is opvallend dun geworden (7,6 mm), wat onder andere mogelijk is geworden dankzij een dunner aanraakscherm dat touchtechnologie integreert. De nieuwe Apple-telefoon weegt 112 gram, lichter dan ooit.

Op technisch vlak is het hart van de iPhone geüpdatet naar een quadcore A6-chip, die volgens Apples eigen zeggen dubbel zo snel is als de chip in de iPhone 4s. Er is ook een nieuwe 8-megapixelcamera die tot 40 procent sneller zou zijn en ook beter werkt in slechte lichtomstandigheden.

Een uithangbord van de iPhone 5 is LTE, net zoals bij de nieuwe iPad. Probleem: deze technologie dat 3G opvolgt wordt in Europa met mondjesmaat en weinig conform uitgerold. Wellicht gaan Belgen en Nederlanders op korte termijn weinig hebben aan de snelle netwerktechnologie.