Woensdagavond hield Apple een van de volste productlanceringen ooit. Interessant was de lancering van de nieuwe Apple TV, dat nu krachtiger wordt, apps en games draait, en kan bediend worden via Siri of een touchpad-remote.

De nieuwe Apple TV is qua concept een echte opvolger van de vorige versie: nog altijd een kastje om aan je televisie te koppelen en dat kan dienen om streaming video en muziek te consumeren. Die oude Apple TV blijft in het assortiment, maar zal niet de nieuwe mogelijkheden bieden. Daarvoor bezit het te weinig geheugen en processorkracht.

De nieuwe Apple TV is qua hardware heel wat krachtiger (het bevat een A8-processor, zoals vorige iPhones) en zal ook te koop zijn in twee versies: met 32 of 64 GB geheugen. Zeker game-apps durven best wel wat geheugen innemen, dus dat is wel belangrijk. Welke games er komen - buiten Guitar Hero, Rayman, Star Wars en een gedemonstreerde spel genaamd Crossy Road  - is nog onbekend. Ook niet getoond is hoe je de games zal bedienen, al zullen er wellicht controllers komen van derden die verbinden met de ingebouwde Bluetooth.

Er komen ook universele apps die je aankoopt en zowel op de iPad, iPhone als Apple TV kan gebruiken, met synchen van save games. Hoewel er een aantal apps beschikbaar zullen zijn, zoals de streaming-apps van Netflix en HBO die er al eerder waren, is het wachten tot meer ontwikkelaars op de SDK's (ontwikkelkits) springen die Apple net beschikbaar stelde.

Een belangrijk element van de vernieuwing is de remote. Die krijgt een touchpad, zodat je vlot apps kan bedienen, en een microfoon, zodat je Siri stemcommando's kan toefluisteren. Een van de opties is via Siri zoeken naar media over verschillende diensten heen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen 'Toon me films met John Cussack', en dan resultaten krijgen op Netflix en HBO.

De nieuwe Apple TV is vanaf eind oktober beschikbaar, maar de Benelux-prijzen maakt Apple nog niet bekend. In de V.S. kost de 32-GB versie 149 dollar, de 64-GB versie 199 dollar.

Het opvallendste gebrek bij de Apple TV vanuit het perspectief van AV-liefhebbers is het uitblijven van ondersteuning voor Ultra HD. Terwijl bijvoorbeeld Netflix via veel Ultra HD-televisie wel UHD-streams aanbeidt, zal dat via de nieuwe Apple TV niet mogelijk zijn.