Toon alles (8)

iTunes
Sinds Apple muziekstreamdienst Lala overkocht hopen gebruikers al even dat ook iTunes gebruik gaat maken van cloud computing, en dat moment komt er nu eindelijk. Aangekochte muziek kan meteen naar elk toestel getransfereerd worden. Je nummers die in de cloud opgeslagen zijn kan je individueel of per album downloaden.

Apple lanceert ook iTunes Match voor wie zijn geripte cd’s in de cloud wil opslagen. Voor 24,99 dollar per jaar wordt je geripte muziek vergeleken met de iTunes-catalogus en komen de herkende nummers ‘gratis’ bij je onlinemuziekbibliotheek, zonder dat je ze zelf hoeft te uploaden.

Elke gebruiker met een Apple-ID krijgt vijf gigabyte online-opslag voor e-mail, documenten en back-ups. Muziek, applicaties, boeken en foto’s tellen niet mee. De dienst werkt op toestellen met iOS 4.3 of hoger en is volgens Apple vandaag al beschikbaar op iPhone 4.
 

iOS 5
Verder in de keynote stelde Apple iOS 5 voor. Het mobiele besturingssysteem is deze herfst beschikbaar voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en 2 en de vierde generatie van de iPod Touch.

Helaas pakt Apple hier niet uit met spectaculaire functies. Er is een beter notificatiesysteem en een vergevorderde integratie met Twitter (onder meer in de camerafunctie). Foto’s kan je voortaan bijsnijden en roteren. In totaal zijn er tweehonderd nieuwe functies, maar het zijn vooral kleine verbeteringen.

Tijdens de presentatie werd er regelmatig op gehamerd dat we het pc-tijdperk stilaan verlaten, een bruggetje om aan te kondigen dat je in iOS 5 je toestel niet eerst hoeft te verbinden met je computer (iTunes) om het te laten werken. Software-updates gebeuren voortaan draadloos.

Wel gloednieuw is iMessage, een berichtendienst tussen alle iOS-toestellen voor foto’s, berichten en video’s. Een netwerk exclusief voor Apple-gebruikers, enigszins geïnspireerd op het succes van de BlackBerry Messenger (BBM).

gerelateerde items