Apple-topman Steve Jobs heeft een nieuwe iPhone voorgesteld. Hij deed dat op de jaarlijkse World Wide Developer Conference van Apple in Californië.

Het gaat om de iPhone 4, een toestel dat met zijn 9,3 milimeter breedte een kwart dunner is dan zijn voorganger. Nieuwigheden bij de iPhone 4 zijn een camera vooraan en achteraan, met achteraan een flits, en wat cosmetische veranderingen.

De metalen band rondom het toestel is niet enkel een esthetisch element maar ook een nieuwe antenne die voor een beter ontvangst van 3G en GPS moet zorgen.

Jobs zoomt uitgebreid in op technische details. Zo besteedt hij veel tijd aan de 'Retina Display' van de iPhone 4. Eigenlijk komt het neer op een scherm met bijzonder veel kleine pixels: 326 per inch, wat erg veel is. Volgens Jobs is dat meer dan een menselijk oog kan waarnemen, wat betekent dat het scherm van de iPhone 4 haarscherp zou moeten zijn.

Een demo waarbij Jobs de site van de krant New York Times op een oude en nieuwe iPhone wil tonen, loopt echter in het honderd.

Chip
Onder de motorkap zit onder andere dezelfde chip als de iPad. De iPhone gebruikt net zoals de iPad 3G een micro-sim, een afgeslankte versie van een vertrouwde SIM-kaart. In België zijn er een aantal operatoren, waaronder Mobile Vikings en Mobistar, die al hebben aangekondigd dergelijke micro-sims beschikbaar te stellen.

De iPhone 4 krijgt ook een gyroscoop mee, waardoor de telefoon precies bewegingen in alle richtingen kan detecteren. Wat vooral nuttig is voor Wii-achtige games. Gaming is sowieso een domein waar Apple zich meer en meer roert. Later wil het bedrijf ook een online gamenetwerk openen, werd recent aangekondigd.

HD-video
De camera in de iPhone wordt verhoogd naar 5 megapixel en kan video in HD (720p) opnemen. Apple doet daarmee een inhaalbeweging ten opzichte van de concurrentie, al zijn er bij fabrikanten als LG, Nokia en Samsung nog hogere resoluties te vinden.