Apple heeft woensdag geen tablet-pc geïntroduceerd en ook geen Beatles-catalogus voor Itunes. Maar een verrassing was er toch in de persoon van Steve Jobs, die de nieuwe producten van zijn bedrijf zelf heeft aangekondigd. Onze collega's van ZDNet doet verslag vanuit Londen, waar Europese journalisten de Amerikaanse presentatie live op een scherm hebben gevolgd.

De geruchtenmolen draaide al weken op volle toeren in de aanloop naar Apples traditionele septemberpresentatie rond iPods en muziek. Het roddelcircuit blijkt er ook dit keer niet ver naast te hebben gezeten. Inderdaad, er is een iPod gelanceerd die ook video-opnames kan maken en versie 9 van Itunes. Daarnaast werden ook iPhone OS 3.1 en de kant-en-klare muziekringtones voor de iPhone voorgesteld. Maar het bleef tot het eind gissen of Steve Jobs zijn opwachting zou maken.

Apple toont camera-Ipod en Itunes 9 (foto: Stephen Shankland/CNet)

Het is even een schok om te zien hoezeer de Apple-topman vermagerd is. Zijn manier van vertellen is energiek als altijd, al begint hij zijn verhaal ingetogen met een paar woorden over zijn ziekte. Jobs vertelt dat hij nu door het leven gaat met de lever van een twintiger, die is gestorven in een auto-ongeluk. Hij roept iedereen op om organen te doneren en vraagt applaus voor het team dat Apple heeft gerund in een moeilijke tijd.

"Ik ben terug bij Apple, en ik geniet van iedere dag, ik werk met getalenteerde teams aan nieuwe dingen, het is prachtig. Vandaag praten we over muziek."

Video
Toch is juist video dit keer het onderwerp van Jobs' gebruikelijke "one more thing"-aankondiging. Apple heeft zijn nieuwe iPod Nano-model uitgerust met een videocamera, geïntegreerde microfoon en een speaker om naar het geluid van opnames te luisteren. De topman wijst naar het succes van zakcamera's als de Flip Mino en naar YouTube, dat vandaag de dag een miljard videostreams heeft. Hij windt er geen doekjes om: "Deze markt explodeert en wij willen hier in springen".

Foto: Stephen Shankland/CNet 
Foto: Stephen Shankland/CNet

De vernieuwde iPod Nano heeft een behuizing van gepolijst aluminium, een iets groter scherm (2,2 inch), een ingebouwde FM-radio en een stappenmeter. Filmen kan in landschaps- of portretmodus, eventueel met effecten zoals 'Film Grain' of 'Kaleido'. Via synchronisatie met een Mac of pc kunnen de opnames vervolgens op YouTube, Mobileme of Facebook worden gezet.  

De slechts zes millimeter dikke iPod Nano is er in negen kleuren en twee modellen, één met 8 GB en één met 16 GB geheugen. Die kosten respectievelijk 139 en 169 euro.