Google staat bekend als zoekmachine, reclameverkoper en maker van software voor smartphones – en nu ook als bouwer van een mediastreamer. De Nexus Q is een bolvormig apparaat dat zowel muziek als films kan streamen naar speakers of een tv. Het apparaat werd woensdag voorgesteld op de I/O-conferentie, het jaarlijkse moment waarop Google nieuwe projecten en producten voorstelt.

Er waren al een tijdje geruchten dat Google via het Android@Home-initiatief sleutelde aan een Sonos-achtige oplossing. Dat is de Nexus Q niet helemaal. Het is eerder te vergelijken met een Apple TV, met het verschil dat de Google-streamer een ingebouwde versterker bevat.

Ook het prijsverschil is significant: een Apple TV kost 99 dollar, de Google Nexus Q 299 dollar. Beide zijn vrij compacte kastjes, al zou je van de foto’s van de Nexus Q niet denken dat effectief zo klein is. Maar dat is het dus wel, met een diameter van ongeveer 12 centimeter.

Het lijkt misschien raar dat Google een streamer uitbrengt, maar – net als bij Apple – is het de bedoeling dat de Q een manier wordt om films en muziek af te spelen die wordt aangeschaft bij Google Play. Het apparaat streamt dus vanuit de Google- of vanaf een Android-telefoon of –tablet.

De Nexus Q bevat twee Cortex A9 ARM-processors, 1 GB geheugen en 16 GB opslagruimte. Achteraan vind je micro-usb en –HDMI, een ethernetaansluiting en een TOSLink optische audio-uitgang. Er kunnen ook twee luidsprekers analoog worden gekoppeld.

Om een verbinding tussen een smartphone en de Q snel tot stand te brengen kan je NFC gebruiken – als je smartphone tenminste zo’n chip bevat. Meerdere Android-telefoons kunnen naar het verluidt tegelijkertijd verbinden, bijvoorbeeld om bij te dragen aan een afspeellijst.