Mobile

Apps om AV-toestellen te bedienen

Tablets en smartphones krijgen steeds vaker apps waarmee je apparaten als televisies en AV-receivers kan bedienen. Alleen weten weinig mensen dat dergelijke apps bestaan. Tijd voor een overzicht!

Als je nog op zoek bent naar een tablet of een smartphone die inhaakt op je AV-materiaal, dan is het goede nieuws dat er keuze te over is. Historisch was je het beste af met een iPhone, omdat de meeste merken eerst voor dit platform een app uitbrachten. Je kon diezelfde app uiteraard ook op je iPad gebruiken, maar visueel was dat niet altijd even geslaagd. Maar meestal wel doenbaar. Zo is pakweg Sony's MediaRemote-app niet aangepast aan het grote scherm van de iPad, maar kan je er wel mee verder.

Ondertussen zijn de meeste merken wel overtuigd van het succes van het Android-platform, zoals toegepast in smartphones en tablets van Samsung, Sony, HTC en meer. Er zijn dus heel veel toestellen die potentieel jouw televisie of ander AV-toestel kunnen aansturen. Zolang je een recente Android-toestel bezit, kan je verder. Maar ook bij Android is de expliciete ondersteuning tablets eerder karig, al krijg je de op smartphones-gerichte apps wel aan de gang op een tablet.

Wellicht de grootste uitdaging voor de consument is te ontdekken welke AV-toestellen nu juist te bedienen zijn met een app. De beste manier is in de iTunes Store of Android Market (nu: Google Play) te duiken en te zoeken naar een bepaald merk (bijvoorbeeld ‘Yamaha’), en dan door te klikken op de uitgebreide beschrijving van de app. Spijtig genoeg zijn die beschrijvingen niet altijd actueel en moet je ook gaan neuzen op ondersteuningspagina’s van de fabrikant om te ontdekken hoe het juist zit. Tegelijkertijd valt het wél op dat de apps regelmatig een update krijgen. En niet alleen om nieuwe modellen te ondersteunen, maar ook functies toe te voegen. Ook opvallend is dat sommige merken op een bepaald moment voor nieuwe toestellen een nieuwe app uitbrengen, die naast de oude app bedoeld voor oudere apparaten beschikbaar is.

,

Apple
De Airport Express van Apple was lang een beetje het kneusje onder de audiostreamers. Omdat het ding meer op een groot uitgevallen adapter lijkt en geen knoppen heeft, moest je het volledig bedienen vanuit iTunes op een pc – wat niet echt ideaal is. Met Apples Remote-app (gratis) wordt het allemaal wat aantrekkelijker. Via het scherm van je iPhone of iPad heb je toegang tot de volledige iTunes-muziekcollectie – en dat mag je heel letterlijk nemen, want de interface is nagenoeg een spiegel van iTunes op de desktop. Dit betekent dat je op dezelfde manier muziek kunt sorteren, speellijsten afspelen én creëren, en Genius inschakelen. Remote is best veelzijdig, want naast Airport Express-toestellen kun je (simultaan) muziek doorsturen naar een Apple TV of gewoon de iTunes op de pc bedienen. 

Logitech
Logitech heeft met de Squeezebox-familie interessante én betaalbare audiostreamers en WiFi-radio’s in huis. Een lange tijd verkocht het merk ook een WiFi-afstandsbediening met groot scherm die best goed werkte en liet het apps links liggen. Helemaal erg was dat niet, want Squeezebox is altijd populair geweest bij meer technische types en die hebben vrij snel dan maar zelf apps geschreven. iPeng op de iPhone bijvoorbeeld (7,99 euro) en SqueezeCommander ( euro) zijn bijvoorbeeld heel krachtige en goedwerkende apps. Logitech heeft sinds een jaar een eigen app, die aanvankelijk eerder matig was maar nu veel beter in elkaar steekt. Windows Phone 7-gebruikers moeten voor Squeezebox Control (3,99 euro) gaan.

Sonos
Sonos heeft inmiddels zijn eigen PDA-achtige Controller geschrapt. Logisch, want hun iOS- en Android-apps zijn puik. ZonePlayers snel toewijzen aan een zone gaat bijvoorbeeld heel snel. Het bedienen van streaming diensten als Spotify en Deeze gaat ook zeer vlot. Helemaal positief is dat Sonos tabletversies van zijn apps heeft. Overigens, mocht je voor een of ander reden de officiële Sonos-app niet willen: er zijn verschillende alternatieven van derden, zowel voor de iPhone als Android. Je moet er meestal wel voor betalen. Officieuze apps zijn er overigens ook voor BlackBerry (Tiggit Controller, 19,99 dollar) en Windows Phone 7 (Phonos, 9,99 euro).

Onkyo
AV-receivers en hifiversterkers met ondersteuning voor streaming diensten zijn eerder dun gezaaid. Een vereiste is sowieso dat de receiver een netwerkaansluiting heeft, wat sowieso een wat duurder apparaat impliceert. Bij die toestellen kom je nog receivers tegen met een ingebakken ontvanger voor internetradio (meestal vTuner), maar diensten als AUPEO of Spotify zijn bijna nooit als bron te selecteren. De grote uitzondering is Onkyo, die van een brede ondersteuning voor streaming muziek een uithangbord heeft gemaakt. Op dit moment is dit merk de enige met volwaardige Spotify-ondersteuning – en dan is een goede app broodnodig. Toen we de Onkyo-app in FWD40 bekeken, waren er nog wat tekortkomingen. Ondertussen zijn die opgelost; zo kan je nu wel via de app zoeken op artiesten of albums. Ook ondersteuning voor AUPEO is toegevoegd.
Er is een alternatief in de vorm van de oRemote-app (3,99 euro. Het heeft een interface die heel druk overkomt, maar sommige mensen zullen het vast handig vinden dat je veel controle hebt over de functies van een versterker. Werkt overigens ook met Integra-producten.

,

Yamaha
Ook Yamaha een grote fan van apps. Ze hebben er twee voor iOS, AV Controller en eentje specifiek voor de Yamaha NP-S200-netwerkspeler. AV Controller stuurt ook Blu-rayspelers van Yamaha en is een zeer knappe verschijning, die ook op de iPad prima toont. Deze app is overigens ook beschikbaar voor Android.

Marantz en Denon
Denon heeft een iPhone-app waarmee je AVR's en netwerkmuziekspelers kan bedienen. Net zoals Marantz' Wizz App is het eerder basic, maar functioneel. Interessanter is DeRemote, een iOS-app van derden die 5,99 euro kost, en die zowel compatibel is met Denon- als Marantz-toestellen. En het toont goed op een iPad. Android-gebruikers moeten eens kijken naar AVR-Remote for Denon/Marantz, een gratis app.

Pioneer
Nog een merk dat een grote believer is in apps. Hun iControlAV2012 voor iPhone en iPad, en iControlAV2 voor Android zijn klassieke afstandbedieningsapps die nagenoeg perfect zijn uitgevoerd. We zijn vooral fan van het grote volumeknop en de handige inputselectie. Maar er is meer: voor bepaalde microsystemen en AVR's is er ook Airjam, een Android- en iOS-app waarmee verschillende mensen een playlist kunnen samenstellen van muziek die op hun telefoons staan. Een leuk idee! Wie zijn AVR perfect wilt instellen, kan dat overigens via AVNavigator voor iPad, een app die je alles vertelt over aansluitingen maar ook helpt bij calibratie.

Uiteraard zijn bovenstaande audiomerken niet de enigen met apps voor hun audiomateriaal. Naim Audio's n-Stream of Simple Audio's app zijn bijvoorbeeld handige apps voor toestellen van die merken. In de comments onder dit artikel of op Facebook mag je natuurlijk je eigen tips en ervaringen delen!

,

Het huwelijk tussen uw televisiescherm en die van de smartphone staat heel wat meer in de sterren geschreven dan bij het audiogebeuren. In de eerste plaats omdat een internetaansluiting op een televisie langzaam maar zeker de norm wordt. Boven een bepaald prijspunt hebben quasi alle nieuwe tv’s een ethernetaansluiting of zijn ze klaar voor WiFi, net omdat internetdiensten zoals online videotheken en online videosites alla YouTube steeds populairder worden. En dat prijspunt is tegenwoordig heel laag. 

Het grote probleem met surfen op het tv-scherm is natuurlijk het invoeren van tekst. Met een klassieke afstandsbediening is dat geen lachertje, maar met een app op een smartphone wel opeens haalbaar. Je telefoon wordt dan een virtueel toetsenbord voor de televisie. Het is een functie dat weinig belicht wordt, maar dat je waarschijnlijk in de praktijk vaak gaat gebruiken.

Een app is ook handig voor het bedienen van extra diensten. Zo zijn er heel wat Bravia's van Sony die de streaming muziekdienst Music Unlimited ondersteunen. Het is heel wat leuker om via een app wat hits te selecteren en af te spelen, dan via de klassieke afstandsbediening.

,

LG
LG heeft aparte Android- en iOS-apps om zijn televisies en Blu-rayspelers te bedienen. De LG TV Remote is een alternatief voor de Magic Motion-afstandsbediening die LG bij sommige televisiemodellen levert. In een zekere zin is er dan ook weinig reden om deze app aan de slag te gaan, want Magic Motion werkt eigenlijk vrij goed en LG TV Remote biedt niets extra. LG Remote is de tweede app van LG, specifiek gericht op Blu-rayspelers.

Panasonic
VIERA Remote is beschikbaar voor iOS en Android. Er is een innovatieve modus (vergelijkbaar met die in Sony’s Media Remote) waarbij vegen over het scherm kanalen doet verspringen of het volume veranderd. Grappig is dat een knijpbeweging het geluid mute. De VIERA-app werkt met alle Panasonic-televisies, vooropgesteld dat ze VIERA Connect aan boord hebben. Grappig is VIERA AR Setup Simulator, waarmee je met behulp van de camera op je smartphone een virtuele Panasonic-tv in je woonkamer kan droppen. Kwestie van de impact van een groot scherm in te schatten, nemen we aan. Er is ook Blu-ray Remote 2012 waarmee je videospelers van het Japanse merk kan bedienen.

Philips
De Philips MyRemote (met HD-suffix voor de iPad) kan meer dan de naam laat vermoeden. Naast het bedienen van de televisie – incluis regelen van Ambilight – kun je het ook gebruiken als afstandsbediening voor andere netwerkapparaten van Philips, zoals Blu-rayspelers. Een leuke feature is Simply Share, waarmee je foto’s op de smartphone naar het tv-scherm kunt sturen. De app is er voor de iPhone en sinds heel kort Android-telefoons, en werkt samen met alle Net TV-toestellen sinds 2009. Later op het jaar volgt een tweede scherm-functie, waarmee je videostreams op je iPad kan bekijken.

,

Samsung
De eerder basale Samsung Remote-app kan bijna heel het huidige tv-assortiment aansturen. Vanaf 2011 zijn dat alle AllShare TV-toestellen (Series 4 en hoger). Wie nog een toestel uit modeljaar 2010 kocht, kan de app gebruiken indien er op de tv een Series 5 of hoger sticker kleeft. Omdat Samsung zich tegenwoordig sterk profileert als Android-supporter, mag het niet verbazen dat de app zowel voor de iPhone als Android-telefoons beschikbaar is. En niet te vergeten: Samsung heeft telefoons met eigen software (Bada) en uiteraard is de app daar ook voor te vinden.

Sharp
Vorig jaar liet Sharp weten te werken aan een app voor zijn Aquos-televisies. Maar vooralsnog is de app in kwestie nog niet gematerialiseerd. Wel is er eentje om Blu-rayspelers van het merk te bedienen.

Sony
Android- en iPhone-bezitters die een compatibele Bravia-televisie,  Blu-rayspeler of Home Theater-set van Sony bezitten, kunnen bij de Android Market respectievelijk App Store terecht voor Media Remote. Je hebt de keuze uit een simpele of uitgebreide remote, er is een virtueel toetsenbord en je kan filminformatie bekijken van de Blu-ray dat momenteel in de lade ligt. Daarnaast is er de mogelijkheid om netwerkdiensten aan te sturen, zoals de Mubi-muziekdienst.

Loewe
Loewe zet sterk in op integratie met de iPad en iPhone. Assist Media is een heel mooie app met een ingebouwde programmagids en afstandsbediening, terwijl VideoNet specifiek bedoeld is om allerlei gratis videocontent van op het internet op je televisie te toveren. 

B&O
Dat ze bij Bang & Olufsen apps kennen, verrast eigenlijk niet. De Denen denken al langer in termen van home integration en voorzien dus geruime tijd dat hun toestellen met elkaar kunnen praten. Hun BeoLink-app (gratis, Android en iOS) gaat helemaal het slimme huis-toer op en dient om een B&O Masterlink Gateway aan te spreken. Zo’n Gateway vormt als het ware een brug tussen uw AV-apparatuur van B&O en een domoticasysteem, zodat je met de BeoLink-app niet enkel je televisie of AV-receiver kunt bedienen maar ook verlichting, zonneschermen en andere domotica-toepassingen.

,

Een bijzondere uitdaging voor de tablet en smartphone is het streamen van video naar een televisie. Voor Apple-gebruikers is Airplay de beste optie. Het vereist de aankoop van een Apple TV (109 euro), waarna je met een druk op een knop op je iPad of iPhone video's naar je televisie kan sturen. Apple TV blinkt echter niet uit in het ondersteunen van videoformaten. Interessant voor Mac-eigenaars is dan Beamer, een applicatie voor OS X dat nagenoeg alle videobestanden naar een Apple TV kan streamen.

Een app zoals Twonky Mobile of iMediaSuite is best interessant voor mensen die wel een televisie hebben met DLNA maar waar geen app voor bestaat. Je moet natuurlijk je mediabestanden parkeren op een computer of NAS waar een DLNA-server op draait, maar eens dat geregeld is kun je gemakkelijk media delen doorheen het huis. Er zijn natuurlijk smartphones en tablets die DLNA compatibel zijn (zij het niet altijd even goed) en apps die van de telefoon een DLNA-server maken. Op dat moment kun je gemakkelijk foto’s en video die op je mobiel toestel staan naar de televisie streamen. 

Deze artikel is een aanvulling op het dossier tablets dat in april 2011 in FWD 41 verscheen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.