Tablets en smartphones krijgen steeds vaker apps waarmee je apparaten als televisies en AV-receivers kan bedienen. Alleen weten weinig mensen dat dergelijke apps bestaan. Tijd voor een overzicht!

Als je nog op zoek bent naar een tablet of een smartphone die inhaakt op je AV-materiaal, dan is het goede nieuws dat er keuze te over is. Historisch was je het beste af met een iPhone, omdat de meeste merken eerst voor dit platform een app uitbrachten. Je kon diezelfde app uiteraard ook op je iPad gebruiken, maar visueel was dat niet altijd even geslaagd. Maar meestal wel doenbaar. Zo is pakweg Sony's MediaRemote-app niet aangepast aan het grote scherm van de iPad, maar kan je er wel mee verder.

Ondertussen zijn de meeste merken wel overtuigd van het succes van het Android-platform, zoals toegepast in smartphones en tablets van Samsung, Sony, HTC en meer. Er zijn dus heel veel toestellen die potentieel jouw televisie of ander AV-toestel kunnen aansturen. Zolang je een recente Android-toestel bezit, kan je verder. Maar ook bij Android is de expliciete ondersteuning tablets eerder karig, al krijg je de op smartphones-gerichte apps wel aan de gang op een tablet.

Wellicht de grootste uitdaging voor de consument is te ontdekken welke AV-toestellen nu juist te bedienen zijn met een app. De beste manier is in de iTunes Store of Android Market (nu: Google Play) te duiken en te zoeken naar een bepaald merk (bijvoorbeeld ‘Yamaha’), en dan door te klikken op de uitgebreide beschrijving van de app. Spijtig genoeg zijn die beschrijvingen niet altijd actueel en moet je ook gaan neuzen op ondersteuningspagina’s van de fabrikant om te ontdekken hoe het juist zit. Tegelijkertijd valt het wél op dat de apps regelmatig een update krijgen. En niet alleen om nieuwe modellen te ondersteunen, maar ook functies toe te voegen. Ook opvallend is dat sommige merken op een bepaald moment voor nieuwe toestellen een nieuwe app uitbrengen, die naast de oude app bedoeld voor oudere apparaten beschikbaar is.