Jamie Biesemans

Audio

Apple
De Airport Express van Apple was lang een beetje het kneusje onder de audiostreamers. Omdat het ding meer op een groot uitgevallen adapter lijkt en geen knoppen heeft, moest je het volledig bedienen vanuit iTunes op een pc – wat niet echt ideaal is. Met Apples Remote-app (gratis) wordt het allemaal wat aantrekkelijker. Via het scherm van je iPhone of iPad heb je toegang tot de volledige iTunes-muziekcollectie - en dat mag je heel letterlijk nemen, want de interface is nagenoeg een spiegel van iTunes op de desktop. Dit betekent dat je op dezelfde manier muziek kunt sorteren, speellijsten afspelen én creëren, en Genius inschakelen. Remote is best veelzijdig, want naast Airport Express-toestellen kun je (simultaan) muziek doorsturen naar een Apple TV of gewoon de iTunes op de pc bedienen. 

Logitech
Logitech heeft met de Squeezebox-familie interessante én betaalbare audiostreamers en WiFi-radio’s in huis. Een lange tijd verkocht het merk ook een WiFi-afstandsbediening met groot scherm die best goed werkte en liet het apps links liggen. Helemaal erg was dat niet, want Squeezebox is altijd populair geweest bij meer technische types en die hebben vrij snel dan maar zelf apps geschreven. iPeng op de iPhone bijvoorbeeld (7,99 euro) en SqueezeCommander ( euro) zijn bijvoorbeeld heel krachtige en goedwerkende apps. Logitech heeft sinds een jaar een eigen app, die aanvankelijk eerder matig was maar nu veel beter in elkaar steekt. Windows Phone 7-gebruikers moeten voor Squeezebox Control (3,99 euro) gaan.

Sonos
Sonos heeft inmiddels zijn eigen PDA-achtige Controller geschrapt. Logisch, want hun iOS- en Android-apps zijn puik. ZonePlayers snel toewijzen aan een zone gaat bijvoorbeeld heel snel. Het bedienen van streaming diensten als Spotify en Deeze gaat ook zeer vlot. Helemaal positief is dat Sonos tabletversies van zijn apps heeft. Overigens, mocht je voor een of ander reden de officiële Sonos-app niet willen: er zijn verschillende alternatieven van derden, zowel voor de iPhone als Android. Je moet er meestal wel voor betalen. Officieuze apps zijn er overigens ook voor BlackBerry (Tiggit Controller, 19,99 dollar) en Windows Phone 7 (Phonos, 9,99 euro).

Onkyo
AV-receivers en hifiversterkers met ondersteuning voor streaming diensten zijn eerder dun gezaaid. Een vereiste is sowieso dat de receiver een netwerkaansluiting heeft, wat sowieso een wat duurder apparaat impliceert. Bij die toestellen kom je nog receivers tegen met een ingebakken ontvanger voor internetradio (meestal vTuner), maar diensten als AUPEO of Spotify zijn bijna nooit als bron te selecteren. De grote uitzondering is Onkyo, die van een brede ondersteuning voor streaming muziek een uithangbord heeft gemaakt. Op dit moment is dit merk de enige met volwaardige Spotify-ondersteuning - en dan is een goede app broodnodig. Toen we de Onkyo-app in FWD40 bekeken, waren er nog wat tekortkomingen. Ondertussen zijn die opgelost; zo kan je nu wel via de app zoeken op artiesten of albums. Ook ondersteuning voor AUPEO is toegevoegd.
Er is een alternatief in de vorm van de oRemote-app (3,99 euro. Het heeft een interface die heel druk overkomt, maar sommige mensen zullen het vast handig vinden dat je veel controle hebt over de functies van een versterker. Werkt overigens ook met Integra-producten.

gerelateerde items