De Asus Eee Box B206 is een minilaptop zonder scherm. Op het toestel staat mediacentrumsoftware en vinden we alleen een HDMI-poort voor het videosignaal. Is dit een HD-ready woonkamercomputer waarmee we digitale foto’s, video’s en muziek naar de televisie kunnen halen?

De B206 is ontzettend klein. Zo klein dat je een meegeleverde beugel kunt gebruiken om de computer achter op een scherm met VESA-bevestigingen te schroeven. Dat betekent dat je met het aandraaien van vier schroeven iedere tv of monitor om kan toveren in een alles-in-één-computer.

Deze indrukwekkende krimptruc heeft Asus bewerkstelligd door alleen mininotebookonderdelen te gebruiken, waaronder de 1,6 GHz Atom-processor. Asus heeft een redelijke harde schijf van 160 GB ingebouwd, en een ATI Mobility Radeon HD 3450 on-board videokaart met eigen geheugen.

Veel aansluitingen
Ondanks de kleine omvang is de B206 goed voorzien van aansluitingen. We vinden vier USB-poorten, hoewel we er daar één van moeten gebruiken om de infraroodontvanger van de afstandsbediening aan te sluiten. Er is één HDMI-poort, een SD-kaartlezer en een geluidsuitgang (stereo) die met een meegeleverde adapter is om te bouwen naar digitale uitgang. Ook krijgen we beschikking over wireless-N Wifi en Bluetooth.

Zoals de meeste mininotebooks bevat het systeem 1 GB geheugen en draait het op Windows XP Home in plaats van Vista. Aangezien de Home-versie van XP geen mediacentrumsoftware aan boord heeft, levert Asus Eee Cinema mee. Deze software is eenvoudig in gebruik en werkt goed samen met de meegeleverde afstandsbediening.

Aangezien de B206 slechts 20 watt verbruikt bij activiteit, is het een milieuvriendelijk alternatief op een volledig uitgerust mediacentrum.

Minpunten
Het grootste probleem aan de B206 is – niet verrassend – een gebrek aan rekenkracht. De 1,6 GHz Atom-chip heeft gewoon het vermogen niet om HD-video te tonen. In theorie zou de ATI-videochip de processor hierin terzijde moeten staan, maar in praktijk gebeurt dit amper. Dat komt doordat de meeste codecs hardwarematige videodecodeerfunties niet ondersteunen.

In praktijk kunnen we dvd’s en videobestanden in standaard definitie fantastisch afspelen, maar worstelt de B206 met 720p HD-video. Over 1080p full HD willen we het liever niet hebben.

Bij testen met 720p videobestanden op Xvid- en Divx-formaat zien we frames wegvallen. Zodra we overgaan naar Matroska 720p in het H.264-formaat geeft de B206 het op.