HTC laat voor zijn nieuwe topmodel het etiket 'One' vallen. Er zijn wel wat meer nieuwigheden bij deze HTC 10, dat het opneemt tegen vlaggenschepen als de Apple iPhone, LG G5, Huawei P9 en Samsung Galaxy S7. Visueel is de nieuwe telefoon danig verschillend van zijn voorgangers, de M7, M8 en M9.

De HTC 10 is wel weer een zeer solide smartphone geworden, met een achterzijde uit aluminium die zich kenmerkt door een brede chamfer (een tussenliggend vlak of rand). De feitelijke zijkanten zijn daardoor heel dun: 3 mm. Waar de voorkant van zijn voorgangers dezelfde metaalkleur droeg als de achterkant, pronkt de HTC 10 met relatief dikke zwarte of witte randen boven en onder het 5,2 inch scherm. Het unibody-gevoel van de M8 verdwijnt daardoor wel wat. "Dit is het robuuste toestel dat we ooit maakten", benadrukt HTC niettemin.

Over het scherm gesproken: de HTC 10 gebruikt een nieuwe Super LCD 5-scherm, geen OLED-display, met een Quad HD-resolutie. De fabrikant zegt dat het scherm getuned is naar de DCi-normen en 92 procent van de brede NTSC-kleurruimte toont. Vrij uniek is dat HTC de reactiesnelheid van het scherm extra in het verf zet. Die zou heel wat hoger liggen dan bij de concurrentie, waardoor de telefoon kwieker lijkt te reageren.