Op AV-NU 2011 zagen we bij Monitor Audio Nederland niet alleen luidsprekers van het gelijknamige merk, maar ook nieuws van Leema, Roksan en Isotek. En minder nieuw maar wel heel
mooi: Transrotor.


Van Monitor Audio - in België verdeeld door Transtel-Sabima - kregen we de nieuwe GX-lijn te zien. Deze neemt de bandtweeter over van de kostbare Platinum-reeks. Goed nieuws is dat. De GX-luidsprekers zijn verkrijgbaar in hoogglans wit - het blijkt een nieuwe modekleur te zijn - en in ebony.

De GF-FX luidspreker wist onze bijzondere aandacht te trekken. Deze fraai afgewerkte luidspreker is specifiek bedoeld om op de surroundposities zijn ding te doen. Eigenlijk gaat het hier om twee luidsprekers in één behuizing. De GX-FX heeft enerzijds een stel drivers (compleet met de befaamde bandtweeter) waardoor hij zich als een klassieke monopool - lees: een gewone, compacte luidspreker - kan gedragen. Maar daarnaast hij heeft ook drivers aan de zijkanten, zodat hij ook als dipool en als bipool kan ingezet worden.
 


De monopoolbenadering is gewoonlijk de beste keuze als je surroundmuziek wil draaien, de dipool- of bipool is meestal superieur voor het weergeven van filmgeluid. Enkele schakelaars laten je toe om de configuratie te kiezen die je op dat best moment bevalt. Knap! De GF-FX kost 800 euro per stuk.

Ook Leema, Roksan en Isotek met nieuws
Leema showde op AV-NU de nieuwe Elements-serie. Dat zijn apparaten - meer bepaald een geïntegreerde versterker, cd-speler, streamer en DAC met volumeregeling - die maar half zo breed zijn als klassieke hifi-toestellen, maar die wel dezelfde kwaliteitsbeleving bieden als hun grotere soortgenoten. De toestellen gaan zo'n 1.000 pond per stuk kosten en zijn leverbaar vanaf december.

Nieuw bij Roksan is de Caspian M2, een klassieke stereoversterker. Deze kost 1.799 euro en levert twemaal 140 watt (RMS) vermogen.

Het is al lang bekend dat de stroomvoorziening aardig wat invloed kan hebben op de beeld- en geluidsweergave. Isotek is zo'n merk dat daar een aantal interessante oplossingen voor biedt. Op de beurs werd een nieuw vlaggeschip voorgesteld: de Super Titan. Die kost zo'n 6.000 pond... maar dan heb je ook wat.