Viertron
, de invoerder van onder meer Meridian en Musical Fidelity, had een enorme stand op AV-NU 2011. Dat was nodig ook, want het aantal nieuwe producten dat ze voorstelden aan het grote publiek was indrukwekkend.


Laten we eens beginnen met een onderwerp dat op het eerste zicht niets te zoeken heeft op een AV-beurs: de Range Rover Evoque. Die ziet er - dankzij (of ondanks) de inmenging van Posh Spice - geweldig uit, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Allemaal leuk en aardig, maar dat verklaart z'n aanwezigheid op de stand van Viertron natuurlijk nog niet.

Dat verandert wanneer je weet dat op de optielijst van deze auto een geluidsysteem van high-end audiospecialist Meridian staat. En dat klinkt - zo hebben we zelf kunnen vaststellen - extreem goed. De meerprijs voor dit zeventien luidsprekers tellende systeem tegenover het gewone audiosysteem in de Evoque zou 1.790 euro bedragen.

Het hele systeem is gebaseerd op de beroemde DSP-technologie van Meridian. Daardoor wordt onder meer het volume aangepast aan het omgevingsgeluid en wordt de weergave afgestemd op maat van de akoestiek van de Evoque.
 


Meridian luidsprekers
Met de Meridian DSP3300 belanden we weer op bekend terein voor de Britse fabrikant: een nieuwe, digitale, actieve luidspreker. Opvallend is dat hij zowel horizontaal als verticaal geplaatst kan worden. Bijzonder fraai, maar wel alleen maar te combineren met Meridian-elektronica. Daar is hoegenaamd niets mis mee, maar het prijskaartje loopt dan wel aardig op. De DSP3300 kost 2.750 euro per luidspreker.

We vingen ook een glimp op van de nieuwe DSW Subwoofer van Meridian. Op technisch en optisch vlak past deze perfect bij de DSP-luidsprekerserie van hetzelfde merk, maar je kan hem ook in combinatie met andere luidsprekers gebruiken. Het kloppend hart - en dat mag je haast letterlijk nemen - van deze sub is een 12-inch langeslagwoofer. Naar goede Meridian-traditie zorgt een DSP-processor in combinatie met een 600 watt sterke klasse-D versterker voor de aansturing. De DSW is leverbaar in hoogglans wit of hoogglans zwart voor 3.950 euro.


Sooloos/Meridian
Over naar Sooloos/Meridian met de nieuwe Media Core 200, een muziekstreamer die over een 500 GB grote harde schijf beschikt. Voor de bediening zorgt een gratis iPad/iPhone app, al kan je dit natuurlijk ook met de fraaie touchscreens van het merk doen. De Media Core 200 heeft analoge en digitale uitgangen, en kan één ruimte van muziek voorzien. Prijskaartje: 2.750 euro.

De Media Drive 600 biedt ruimte aan twee schijven van elk maximaal 2 TB, die naar keuze in RAID0- of RAID1-configuratie kunnen werken. Een server kan je de Media Drive echter niet noemen, omdat het apparaat geen echte 'intelligentie' aan boord heeft. Dat doet hem een beetje op een lege doos lijken. De Media Drive 600 wordt geleverd zonder schijven en kost 3.500 euro.