Azureus is dood. Lang leve Vuze, een torrentprogramma dat sinds deze week torrentbestanden in een venster zoekt, downloadt en afspeelt.

In het afgelopen jaar veranderde het programma, dat door Utorrent werd afgelost als populairste torrentclient, van naam en identiteit. Vuze stond eerst voor een sociaal netwerk en videoplatform waar gebruikers hun favoriete clips en torrentbestanden met elkaar delen. Deze week lanceert het bedrijf Vuze 4.0, dat meer de nadruk legt op het doorzoeken van torrentsites en een zoek + download + speel-formule introduceert.

Mediabibliotheek
Bij opstarten geeft de ingebouwde zoekmachine naast haar eigen clips de resultaten weer van Bittorrentsites Mininova en Btjunkie, waar veel illegaal materiaal kan worden gevonden. Gebruikers kunnen desgewenst hun eigen favorieten toevoegen en hun downloads blijven automatisch staan in een mediabibliotheek die vergelijkbaar is met iTunes.

Vuze heeft ook een nieuw soort RSS-feeds voor torrentbestanden geïntroduceerd, waarmee het favoriete materiaal automatisch op de downloadlijst van een gebruiker terechtkomt.

“Voor de oningewijde is het ecosysteem van Bittorrent verwarrend”, zegt Vuze-directeur Gilles BianRosa tegen Torrentfreak. “Om aan de slag te kunnen, moet iemand de juiste trackersite vinden, een torrentclient kiezen en downloaden, een videospeler downloaden en dan uitvogelen hoe alles samenwerkt. Voor een nieuwe gebruiker is het bijna onmogelijk om dit uit te zoeken”, vindt hij.

ZDNet besteedt later meer aandacht aan Vuze 4.0 in de downloadsectie.