Van Bang & Olufsen zijn we intussen wel wat gewend als het om designhoogstandjes gaat, maar met de nieuwe BeoPlay A9 - een draadloze AirPlay- en DLNA-compatibele speaker - legt het de lat nog een stuk hoger.


Dat het jongste geesteskind van B&O geen speaker zoals alle anderen is. is bepaald geen overdrijving. Alleen al de afmetingen maken duidelijk dat de BeoPlay A9 van geen kleintje vervaard is: hij is maar liefst 90,8 centimeter hoog, 70,1 centimeter breed en goed 40 centimeter diep. Ook het gewicht van net geen 15 kilogram maakt duidelijk dat dit geen designspeeltje is voor op het nachtkastje, maar een speaker die je als onvervalste blikvanger in je woonkamer zet. 

Onderhuids gaat er al even indrukwekkend aan toe als de buitenkant doet vermoeden. In de basreflexbehuizing zit immers een drieweg ontwerp dat bestaat uit een 8 inch grote woofer, twee 3-inch midrange drivers, en twee 3/4-inch grote tweeters. Om die van voldoende juice te voorzien, zitten er ook vijf klasse D versterkerkanalen in verwerkt. De woofer krijgt 160 watt toebedeeld, en de overige vier kanalen leveren elk 80 watt. Aan het eind van de it moet dat een frequentiebereik opleveren van 33 tot 25.000 Hz. Dat zijn cijfers die zelfs bij klassieke hifiluidsprekers niet zouden misstaan.

Bang & Olufsen meldt dan ook trots dat deze A9 in staat is om zelfs erg grote ruimtes te vullen met een aansprekend, rijk geluid. Om de installatie van deze elengte reus iets makkelijker te maken, is er ook een switch voorzien waarmee je de weergavekarakteristiek kan aanpassen aan de plaats waar je hem neerzet - bijvoorbeeld tegen een muur of in de hoek.