Kinepolis gaat voor de harde aanpak van filmpiraten. De bioscoopketen start vanaf woensdag een antipiraterijcampagne in al zijn digitale zalen. Die wordt aangevuld met een reeks maatregelen om bezoekers met camcorders te betrappen.

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) gaat nog een stap verder en pleit voor de inzet van veiligheidsagenten, metaaldetectoren en het doorzoeken van jassen en tassen.

Het plan van Kinepolis is bijna identiek aan de Britse aanpak die BAF vorig jaar in oktober voorstelde. Intern wordt een antipiraterijmedewerker aangesteld die het beleid uitstippelt en het personeel opleidt. Een campagne moet de bezoekers informeren.

BAF gaat zelf de politiediensten voorzien van informatieve folders. Uit het verleden blijkt immers dat agenten wel eens een opgenomen film wissen als voorzorgsmaatregel. Helaas is er dan geen sprake meer van bewijsmateriaal.

Verklik piraten per sms
Een opvallende maatregel is de kliklijn die Kinepolis opent. Als u een bioscoopganger met een camera of gsm ziet opnemen, kunt u een sms'je naar het nummer 3005 sturen met de boodschap “Piraat + stad + zaalnummer”. Als het bericht leidt tot de vaststelling van een overtreding, dan krijgt de verzender vijf dvd’s cadeau. Voor het Kinepolis-personeel zit er nog meer in. Zij kunnen vijfhonderd euro verdienen.

Metaaldetector
Los van het plan van Kinepolis doet BAF een aantal controversiële aanbevelingen om filmpiraterij tegen te gaan. Zo moeten er tijdens de voorstelling voortdurend twee veiligheidsagenten aanwezig zijn. Bij meer dan tweehonderd bezoekers wordt dit verdubbeld. Vooral bij de eerste vertoningen is dit volgens de organisatie belangrijk, omdat illegale opnames dan het meest gewild zijn in het piratenmilieu.

Op de bioscooptickets moet volgens de organisatie vermeld staan dat bezoekers instemmen met een mogelijke controle van hun bezittingen op opnameapparatuur. Om het proces te versnellen, is BAF zelfs voorstander van mobiele metaaldetectoren. Elk apparaat dat geluid of beelden kan opnemen, moet uit de zaal geweerd worden en in een bewaakte vestiaire worden achtergelaten.

Hoe deze laatste maatregel moet samengaan met het sms-nummer dat bezoekers tijdens de film kunnen gebruiken, is niet meteen duidelijk.