Binnenkort is Bang & Olufsen negentig jaar oud. Zoiets moet gevierd worden, vinden ze in thuisbasis Struer, en hoe anders dan met een spectaculaire, zoniet ultieme, luidspreker? Het eindresultaat is de BeoLab 90, een speaker zoals je nog nooit gezien of gehoord hebt.

 “Net zoals bijna al onze projecten is de BeoLab 90 bij de ingenieurs begonnen, in de afdeling Acoustics”, weerlegt PR-verantwoordelijke Tina Banhzhaf de notie van sommigen dat B&O altijd eerst denkt aan design en dan pas aan geluid. Al is het eindproduct ook in dit geval op zijn minst ‘outspoken’ te noemen. “Het klopt, de BeoLab 90 zal niet voor ieders beurs zijn en niet iedereen zal het lusten”, zegt B&O CEO Tue Mantoni.

 

 

De BeoLab 90 is gigantisch – 1,25 meter hoog – en weegt 135 kg per stuk. Het ziet er wat bizar uit: geen rechthoek zoals de meeste speakers, maar hoekig, helemaal bekleed met akoestische stof op een subtiele wireframe van aluminium en een eiken paneel aan de voet na, en zonder duidelijke voorkant. Geen toeval dat, want deze luidspreker heeft een onwaarschijnlijk aantal drivers die naar verschillende kanten wijzen. De BeoLab 5 wist met zijn akoestische lens geluid al heel breed de kamer in te sturen, maar de BeoLab 90 gaat een heel stapje verder.

 

 

De gekke vorm, de vele drivers… ze hebben een bepaalde rol. De BeoLab 90 is, zoals nagenoeg elke Bang & Olufsen-luidspreker actief. Bronnen worden er rechtstreeks op aangesloten, eventueel met een preamp er tussen.