De Belgische basklarinettist Marco Mazzini (geboren in Peru) heeft een plekje veroverd in het internationale Youtube-symfonieorkest. Gebruikers van de videosite konden op zijn online audities stemmen.

Muzikanten wereldwijd mochten vanaf december 2008 meedoen aan de wedloop om deelname in het Youtube-orkest en een optreden in de New Yorkse Carnegie Hall. Kandidaten moesten een video opsturen waarin ze hun muzikale talenten tentoonspreiden. De Youtube-gemeenschap heeft in februari gestemd op de beste inzenders - al heeft dirigent Michael Tilson Thomas de beslissende stem gehad in de selectie.

Negentig finalisten
Een groep van negentig finalisten uit dertig landen, in de leeftijd van 15 tot 55 jaar, is het resultaat. Zij vormen het Youtube Symphony Orchestra. De muzikanten nemen volgende maand deel aan een driedaagse educatieve muziektop in New York en geven op 15 april een optreden in de beroemde Carnegie Hall. Ze brengen dan het muziekstuk Internet Symphony Nr 1: Eroica ten gehore.

Videocompilatie

Daarnaast wordt van de beste inzendingen een videocompilatie gemaakt. Die beleeft op 15 april in Carnegie Hall haar première en zal ook op Youtube worden vertoond.

Het Youtube Symfonie Orkest-kanaal is sinds december door meer dan dertien miljoen mensen wereldwijd bezocht. Youtube heeft met meer dan veertig klassieke muziekorganisaties samengewerkt in dit project.