Telecomoperator Belgacom begint in het voorjaar met hogedefinitietelevisie (HDTV). Het bedrijf rekent daarbij op VDSL2, een technologie die snelheden tot 20 Mbps zou halen. Tegen de lente van 2008 zou 60 procent van de Belgische bevolking erop kunnen rekenen. Een aangepaste modem is wel vereist.

De implementatie van VDSL2 maakt deel uit van de Broadway-infrastructuur, waarmee Belgacom de glasvezelverbindingen op nationaal vlak op het niveau van de straatcabines wil brengen. "We werken vandaag aan een gemiddelde van 10 kilometer glasvezel per dag", vertelt Patrick Delcoigne, director Network Infrastructure Engineering bij Belgacom. Het bedrijf investeerde al zowat 350 miljoen euro in het Broadway-project. Het bedrijf heeft VDSL als nieuwe technologie nodig om HDTV te kunnen ondersteunen.

Belgacom TV baseert zich vandaag nog grotendeels op ADSL2+, dat op veel minder bandbreedte kan rekenen dan de vooropgestelde 20 MB downstream. Hoeveel de upstream snelheid zal bedragen, kan men nog niet vertellen. VDSL2 zal in de lente van 2008 beschikbaar zijn voor de meerderheid van de Belgische gezinnen. Om er gebruik van te maken zullen klanten, naast een nieuwe modem, een nieuwe splitter en een nieuwe decoder nodig hebben. Wat het prijskaartje van de dienst zal zijn, kan het bedrijf nog niet vertellen.

Concurrentie

Intussen zitten ook de concurrenten niet stil. Telenet zou bijvoorbeeld op korte termijn willen beginnen met een high definition televisiedienst. Om dat mogelijk te maken zou het Mechelse bedrijf een nieuwe decoder uitbrengen en die bundelen met platte televisies van Samsung. Telenet zou daarmee na Indi het tweede bedrijf worden dat hogedefinitietelevisie aanbiedt.

Telenet stelde een tijdje geleden bovendien al ambitieuze plannen voor om tegen eind 2008 zijn netwerk tot vijfmaal sneller te maken. Het fundament van het nieuwe netwerk is de Eurodocsis 3.0-standaard. Die belooft op papier downloadsnelheden tot 200 Mbps en uploadsnelheden tot 30 Mbps. Ook aan de capaciteit van het netwerk wordt gesleuteld, aldus Telenet.