Toon alles (2)
William Visterin

Is de 20 Mbps van Belgacom in vergelijking dan geen klein bier? "Ik maak me geen zorgen. We hebben VDSL2 al bij het Amerikaans AT&T uitgerust in de VS en daaruit bleek dat dit al ruim voldoende is", vertelt Dirk Van den Berghen, aan het hoofd van de access-divisie van Alcatel, dat de fundamenten levert voor het VDSL2-netwerk van Belgacom. "Zoals u weet hebben Amerikanen doorgaans wel meer dan één televisietoestel in huis en die kunnen toch allemaal simultaan HDTV afspelen. Bovendien zitten we met 20 MB lang niet aan onze limiet."

Opmerkelijk is dat Belgacom voor VDSL2 voorlopig toch vooral de kaart trekt van HDTV, en hiervoor mikt op de Olympische Spelen. Andere publiekstrekkers voor de gebruikers worden wel verwacht, maar konden nog niet meteen worden meegedeeld. "Vast staat dat een technologie als VDSL2 op zich niet voldoende is om er een succes van te maken", weet Niko Mohr, telecomconsultant bij Accenture. "Je moet meer zijn dan een distributiekanaal, en als operator onder andere ook met je interactieve en entertainmenttoepassingen het verschil trachten te maken."

Als we Mohr mogen geloven, is echter de weg nog lang voor het zogenamde IPTV, waar het VDSL2-project van Belgacom toe behoort. Analisten die Mohr citeert, verwachten dat zelfs tegen 2011 slechts 6 à 7 procent van de huishoudens in Europa er gebruik van zal maken. "Al verschillen de cijfers sterk van land tot land. In de Benelux lijken de vooruitzichten alvast ietsje beter." De toekomst zal het uitwijzen.

2/2
gerelateerde items