Belkin heeft sinds kort een toestel dat de heilige graal zou kunnen zijn voor het gros van de muzikanten en podcasters. Stopt hier de zoektocht naar het ideale opnameapparaat voor zowel thuis als op locatie?

Iedereen die ooit al eens geprobeerd heeft om buitenshuis liveopnames te maken met een notebook weet dat dit in de praktijk wel eens kan tegenvallen. Een externe en betere geluidskaart dringt zich al snel op. Wie op de koop toe een paar degelijke microfoons wil aansluiten, kan meestal niet om een mengtafel heen. Al vlug bent u een kleine studio aan het opstellen, terwijl u gewoon snel een paar nieuwe ideetjes van de band wil vastleggen. Belkins Tunestudio vat de koe bij de horens en combineert een compact vierkanaals mengtafeltje met een iPod-dock.

Veel mogelijkheden
Dat Belkin al langer accessoires maakt voor Apple, merken we aan het strakke en trendy design van het toestel. Al moet gezegd worden dat sommige knoppen wat goedkoop aanvoelen en een beetje wankel op hun voeten staan. De iPod laadt op via de Tunestudio, dus geen gezeul met dat kleine witte kabeltje.

Ondanks de kleine afmetingen biedt de Tunestudio veel aansluitingsmogelijkheden en extra's. De opvallendste zijn de fantoomvoeding (48 volt) en de ingebouwde compressor. Beide kunnen afzonderlijk aan- of uitgeschakeld worden. De eerste wordt onder meer gebruikt om condensatormicrofoons van stroom te voorzien. De compressor wordt meestal gebruikt om de dynamiek van de opname binnen de perken te houden. Niet direct het spectaculairste effect, maar wel enorm nuttig.

Belkin heeft er eveneens aan gedacht om een paar extra leds te voorzien omdat muzikanten naar goede gewoonte in slecht verlichte ruimtes werken. Deze bevinden zich in het midden tussen de niveaumeters en het felle witte licht dat ze uitstralen is op z'n zachtst gezegd oogverblindend. Zo erg zelfs dat we ze regelmatig moeten afdekken om de rest van de mengtafel te kunnen zien. Overbodig zijn ze echter niet. Als de opname loopt, kleuren de leds rood en zijn ze voor iedereen duidelijk zichtbaar.