Normandië. Niet enkel een fijne vakantiebestemming of de plek waar in WOII belangrijke veldslagen werden uitgevochten, maar vooral ook de codenaam van een bijna mythische Nokia-telefoon met Android. Nog deze maand krijgen we hem te zien. Althans, als we de geruchtenmolen mogen geloven.

Er wordt al langer gespeculeerd dat Nokia een telefoon heeft die Android draait in plaats van Windows Phone. Dat is al enkele jaren het favoriete besturingssysteem van het Finse merk. En dat zal zeker niet veranderen nu Microsoft binnenkort de eigenaar wordt van Nokia.

Het gerucht leek niet zo onzinning. Het is niet zo vreemd dat een merk voor intern gebruik een prototype ontwikkelt met een concurrerend besturingssysteem. Dat is gewoonweg goed beleid, om voorbereid te zijn voor eventuele koersveranderingen van het management en toch ook om de 'vijand' beter te leren kennen. Het is bijvoorbeeld niet onzinnig te vooronderstellen dat er ergens in de catacomben van Apple een onderzoeker Android op de iPhone heeft gezet, puur voor researchdoeleinden.

Maar de voorbije weken zijn er steeds meer indicaties dat de Nokia met Android op de markt gaat verschijnen. De telefoon (codenaam: 'Normandy' of ook wel 'Nokia X') is hier en daar opgedoken op gelekte foto's, zonder dat je zekerheid heeft over hun legitimiteit. Een aantal foto's komen evenwel van @evleaks, een insider met een zeer goede reputatie als het op het voorspellen van nieuwe apparaten aankomt.

De geruchten krijgen wat meer onderbouw door een rapport deze week in The Wall Street Journal. In het artikel wordt gesteld dat de Nokia X gelanceerd zal worden op Mobile World Congres, de grote telecombeurs dat op 24 februari in Barcelona van start gaat.