Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Computers die kunnen kijken

De echte wereld in VR binnen brengen, dat zou super zijn. Je kan dan zonder risico rondlopen in je kamer (want je ziet je eigen lichaam). Even van je echte koffie drinken terwijl je in een VR-ervaring zit (je ziet je handen en de koffietas), of zien wie er net binnen wandelt. Maar je zou je ook op eender welke plaats in de wereld kunnen begeven en met eender wie interageren. VR en de echte wereld op die manier mengen, en kiezen welke elementen je van VR of van de echte wereld wil zien, dat noemen we Augmented VR. Het vereist onder andere twee dingen: een eenvoudige manier om de echte wereld te construeren in VR, en Virtuele mensen.

De wereld rondom ons modelleren is VR is mogelijk, zelfs vandaag al. Maar om het te doen in real-time, en met een apparaat dat voor consumenten beschikbaar is, dus niet met gespecialiseerde apparatuur, is een heel andere materie. En toch, binnen vijf jaar zal het er zijn, gewoon omdat het de mogelijkheden van VR-toepassingen zo uitbreidt.

De grens van VR en de echte wereld zal er door vervagen. Augemented VR (AVR) geeft veel meer mogelijkheden dan Augmented Reality (AR). Met AVR heb je immers een volledig computermodel van de totale scene, en kan je elke pixel aanpassen. In AR heb je enkel controle over de toegevoegde elementen. In AVR kan je het model van de kamer (of ruimte) doorsturen naar iemand anders. Zo kan je dan samen in dezelfde virtuele ruimte zitten.

Nog een stap verder: wat als je zou kunnen interageren met je gesprekspartner in die virtuele ruimte. Dat vereist een model van een mens, een virtuele mens. Virtuele mensen zullen erg belangrijk zijn, en het is de grootste uitdaging voor VR. Niet alleen is het model erg complex, maar we zijn zelf erg gevoelig voor fouten in het model. Een perfect model van een virtuele mens, neen, dat is nog niet voor de nabije toekomst. Maar is wel al heel wat vooruitgang.

We kunnen bijvoorbeeld bijna perfect handen tracken (met speciale handschoenen helaas en veel camera’s). Binnen vijfjaar moet dit haalbaar zijn met eenvoudigere oplossingen. Gezichten zijn ongelooflijk complex, en dat wordt alleen maar erger als je een headset op hebt, maar ook daar is de oplossing er bijna. Het volledige lichaam tracken, zonder dat je een speciaal pak moet dragen is ook al perfect haalbaar.

Dus ja, binnen vijf jaar zal het werken, en VR-mensen zullen erg goed zijn, maar je zal ze nooit verwarren met een echte mens. Ze zullen wel perfect bruikbaar zijn voor sociale interactie.

gerelateerde items