Op dit moment is Full HD de norm voor de schermen van (betere) mobiele telefoons en tablets, en de iPhone gaat nog hoger. Een nieuwe chipset maakt volgend jaar misschien wel een mobiel apparaat mogelijk dat 4K- of Ultra HD-video kan vertonen.

De Snapdragon 805-soc (systeem-on-a-chip, zeg maar een alles-in-één-chip) is de nieuwste telg van een succesvolle chipfamilie van Qualcomm, producent van chips die een groot deel van de mobiele telefoons aandrijven. Het is de opvolger van de 800, die onder andere in de nieuwe Nexus 5 en de Nokia Lumia 2520-tablet steekt.

De 805 is een quad-corechip die aan 2,5 GHz draait, met als grafische motor een Adreno 420-kern. Die kan video aan 3.840 x 2.160 verwerken, iets dat door de grote hoeveelheid data die daar bij betrokken is niet zo evident is.

Een chip die snel genoeg is om 4K-video te verwerken en presenteren is natuurlijk maar één van de noodzakelijke dingen. Er moet ook een scherm zijn die dergelijke hoge resoluties kan tonen, wat zeker voor smartphone- of tabletschermformaten nog een zeldzaamheid is.

De Snapdragon 805 is ook gewoonweg een zeer snelle chip en zal in eerste instantie ook daarom gebruikt worden door telefoon- en tabletbouwers. Volgens Qualcomm staan de eerste apparaten met de 

Het is ook een interessante vraag in hoeverre Ultra HD relevant is voor mobiele apparaten. Op kleine schermen biedt Full HD al een zeer scherp beeld waarbij de individuele pixels niet te ontwaren zijn, zelfs op de bescheiden afstanden waarop smartphones van het gezicht gehouden worden. Het is dan ook afwachten in hoeverre 4K in 2014 een loze marketingkreet wordt in de mobiele markt, of dat er toch een nuttige invulling aan kan worden gegeven.