België heeft al geruime tijd een thuiskopieheffing op mediadragers. In Nederland kenden sommige artikelen reeds een soortgelijke heffing, maar na de recente uitspraak van een Nederlandse rechtbank zouden ook mp3-spelers en videorecorders kunnen volgen.


In 2007 spanden enkele artiesten en belangenorganisaties een zaak aan tegen de Nederlandse overheid. Zij waren het er niet mee eens dat bij de aanschaf van mp3- spelers en videorecorders met een harde schijf geen auteursrechten werden vergoed. De reden hierachter is dat je dergelijke toestellen kan gebruiken om er illegale content op te plaatsen. Later in 2008 werd deze thuiskopieheffing echter geweigerd door de rechtbank, waarna auteursrechtenorganisatie Norma in hoger beroep ging.

Gisteren werd Norma in haar gelijk gesteld door de rechtbank in Den Haag, en is er meteen besloten dat de Nederlandse staat schadevergoedingen moet uitkeren aan alle partijen zolang de heffing niet actief is. De vergoeding voor Norma zou - naar eigen zeggen - tussen 40 en 120 miljoen euro kunnen liggen.

Het vonnis wil overigens niet meteen zeggen dat de thuiskopieheffing van kracht wordt, maar ze zorgt er waarschijnlijk wel voor dat er sneller een besluit wordt genomen.