Er circuleren al enige tijd geruchten dat de nieuwste versie van de PlayStation 3 terug PS2-compatibel zal zijn. Sony wil die geruchten niet bevestigen, maar liet onlangs uitschijnen van plan te zijn om PS2-spellen – tegen betaling – als download beschikbaar te stellen.

Enkel op de allereerste versie van de PS3 kon men ook games van de vorige PlayStation-generatie spelen. Bij de latere versies werd die mogelijkheid weggelaten om de kostprijs te drukken. Volgens geruchten wordt de nieuwste versie van de PS3 weer met die technologie uitgerust. Voor Sony zou een systeem met betaalde downloads echter lucratiever zijn.

In een interview met Electronic Gaming Monthly verklaart Eric Lempel, directeur van het Sony Gaming Network, er nog niet over nagedacht te hebben. Toch lijkt het er sterk op dat Sony die weg op zal gaan.

Momenteel staan er al PlayStation- en PSP-games te koop aangeboden in de PlayStation Store. Voor een klein bedrag kunnen PS3-gebruikers er hun favoriete oldies downloaden. Een vergelijkbaar systeem bestaat overigens ook voor Microsofts Xbox 360 en Nintendo’s Wii.