Zwitserse burgers downloaden weleens auteursrechterlijk beschermde muziek, films en spelletjes van het internet zonder ervoor te betalen. De lokale overheid verklaarde deze week echter dat ze daar geen stappen tegen gaat nemen.


Een derde van de Zwitserse bevolking ‘leent’ zijn media van het internet. Sinds vorig jaar vraagt de overheid zich af hoe ze moet antwoorden op die praktijken. Deze week kreeg Zwitserland antwoord: downloaden voor persoonlijk gebruik blijft tot nader order volledig legaal in het Alpenland.

Auteursrechtenhouders zullen er niet eens onder lijden, zegt de overheid, aangezien mensen het geld dat ze uitsparen aan entertainmentproducten uiteindelijk toch uitgeven.
 

Internet verandert alles
De overheid liet een onderzoek uitvoeren naar de impact van downloaden op de maatschappij. De algemene conclusie is dat de huidige auteursrechtenwet, die downloaden voor persoonlijk gebruik toelaat, niet hoeft te veranderen.

Het rapport opent met de bevinding dat als het op het kopiëren van bestanden aankomt, het internet alles veranderd heeft. Hoewel het kopieerapparaat en de bekende audio- en videocassettes het mogelijk maakten om hogekwaliteitskopieën te maken van verschillende media, ontbrak het hierbij aan een goede ingebouwde distributiemethode. Het wereldwijde web heeft dat veranderd.

Maar distributiemethode of niet: de entertainmentindustrie heeft al deze technologische uitvindingen veroordeeld uit vrees dat hun bedrijven failliet zouden gaan. Niet de goede houding, zegt de Zwitserse overheid, die technologie liever aan het werk zet dan ze te verdringen.

“Iedere keer dat er een nieuwe mediatechnologie kwam, werd ze ‘misbruikt’. Dat is de prijs die we betalen voor vooruitgang”, staat in het rapport te lezen. “De winnaar is diegene die nieuwe technologie in zijn voordeel weet te gebruiken. Verliezers hebben deze ontwikkeling gemist en blijven vasthouden aan oude zakenmodellen.”