We hebben ons nieuwsgierig afgevraagd hoe de nieuwe generatie e-boeklezers eruit zou zien. iRex wees vorige maand al de richting met zijn Digital Reader. Foto's van de nieuwe Sony Portable Reader System (officieel) en de Kindle eBook (gelekt) maken het plaatje compleet.

Sony Reader
De vorige week aangekondigde Sony PRS-700 heeft twee in het oog springende innovaties: een aanraakscherm en een geïntegreerd led-leeslicht. De e-lezer kreeg daarnaast een snellere processor van 800 MHz. WiFi-connectiviteit ontbreekt echter nog steeds. Het scherm bleef even groot (6 inch) en ook qua andere uiterlijkheden verschilt de nieuweling niet veel van zijn voorgangers PRS-500 en PRS-505.

De nieuwe Sony Reader PRS-700 
De nieuwe Sony Reader PRS-700

Dankzij het aanraakscherm is bladeren mogelijk door met de vinger over het scherm te vegen. Ook is er een virtueel toetsenbord. Het geïntegreerde leeslicht zorgt ervoor dat de e-lezer probleemloos in het donker kan worden gebruikt. Het interne geheugen moet volstaan voor zo'n 350 e-boeken en kan worden uitgebreid met geheugenkaartjes.

De Sony PRS-700 komt in november beschikbaar voor 400 dollar (ruim 290 euro). Het product is in onze contreien nooit op de markt gebracht, maar eind vorige maand meldde het Nederlandse dagblad De Telegraaf dat hier in 2009 verandering in komt.

Kindle eBook

Technologiesite Boy Genius Report (BGR) claimt foto's te hebben van Amazons volgende Kindle eBook. Als we het toestel op de gepubliceerde afbeeldingen vergelijken met de eerste Kindle, zien we geen revolutionaire verschillen.


De nieuwe Kindle (rechts) naast zijn voorganger (foto: Boy Genius Report) 
De nieuwe Kindle (rechts) naast zijn voorganger (foto: Boy Genius Report)

De nieuwe Kindle is smaller en voelt volgens BGR wat zwaarder en steviger aan. Het apparaat zelf is iets langer en breder geworden maar de schermgrootte is zo te zien niet meegegroeid. Het product heeft zachte hoeken en ronde toetsen en valt op door een metalen achterzijde.

Flink geheugen
In plaats van een sleuf voor SD-kaarten kreeg de nieuwe Kindle minstens 1,4 GB aan ingebouwd geheugen, weet BGR verder nog te vertellen. Het scrollwiel is vervangen door een joystick. De Kindle 2 kan worden opgeladen met een mini-USB-kabel.

Downloaden gebeurt nog altijd via het snelle EVDO-netwerk van de Amerikaanse telecomprovider Sprint; een teken dat ook deze nieuwe Kindle vooralsnog enkel bestemd is voor de Amerikaanse markt. Het is onbekend wanneer de Kindle 2 er beschikbaar komt. Een woordvoerder van Amazon zei vorige maand nog dat we het product dit jaar alvast niet hoeven te verwachten.