Pioneer zet twee nieuwe universele Blu-ray-spelers in de markt. Verschillende verbeteringen moeten garant staan voor een superieure beeld- en geluidskwaliteit, geavanceerde netwerkmogelijkheden en state-of-the-art 3D-weergave. Beide producten vormen samen met de eerder op de markt gebrachte BDP-140 een volwaardige serie.


Met de BDP-LX55 en BDP-440 zet Pioneer twee Blu-ray-spelers in de markt die ondersteuning bieden voor SACD en DVD-audio, de hogeresolutieformaten die vooral voor de doorbraak van Blu-ray in zwang waren bij de 'harde kern' onder de audiofielen. Wie een collectie van die schijfjes in huis heeft, hoeft dus niet langer een afzonderlijke speler in het rek te zetten om van die albums te blijven genieten.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de nieuwe spelers van Pioneer louter gericht zijn op het verleden: ze beschikken over een aantal bijzonder geavanceerde mogelijkheden voor weergave en bediening in een netwerk, en steunen op spitstechnologie voor audio en video.
 

WiFi en ondersteuning voor FLAC
Dat Pioneer het netwerkluik serieus neemt maakt een snelle blik op de technische fiche al duidelijk. Het begint bij de aansluitmogelijkheden, waar zowel een klassieke ethernetaansluiting als een draadloze WiFi-verbinding beschikbaar zijn. Die laatste vereist wel de aanschaf van de optionele AS-WL300 wireless LAN-converter.

De netwerkaansluiting brengt niet alleen internetdiensten zoals YouTube en Picasa binnen handbereik, maar biedt ook mogelijkheden naar de bediening toe. Pioneer biedt dan ook een app aan waarmee je de drie spelers uit deze reeks probleemloos kan bedienen vanaf een mobiel apparaat, de iControlAV2-app. Bovendien biedt de app eveneens geavanceerde en originele bedieningsfuncties voor heel wat AV-receivers die Pioneer recent aankondigde, zoals de SC-LX85, SC-LX75, VSX-LX55, VSX-2021, VSX-1021 en VSX-921.

Maar de netwerkaansluiting doet nog meer: dankzij de DLNA-certifiëring is ze ook je toegangskaartje tot media op je thuisnetwerk. Dat betekent dat een uitgebreid aanbod mediabestanden weergegeven kan worden vanaf een pc in je netwerk of een netwerkschijf,

De formaatondersteuning ziet er alvast veelbelovend uit, met onder meer MKV, DivX Plus HD, WMV, WMA en MP3. De BDP440 en LX55 bieden daarnaast ook nog ondersteuning voor lossless muziekbestanden in het populaire FLAC-formaat, wat de audiofiele roeping van beide toestellen nog sterker in de verf zet.