Onze huidige Blu-ray-schijven gebruiken 8 bits per kleur. Maar met de nieuwe standaarden die er aankomen voor UHD lijkt het er sterk op dat we we niet alleen meer maar ook nauwkeurigere kleuren zullen willen.

Helaas, om 10-bit of 12 bit-kleur op te slaan heb je natuurlijk meer schijfruimte nodig. En meer bandbreedte om die grotere bestanden door te sturen. En laat dat nu net twee dingen zijn die we niet willen. Het is al een hele taak om 4K-beelden compact genoeg te krijgen dat we ze ook echt kunnen streamen, of op schijf zetten.

Folded Space laat nu weten dat ze een techniek ontwikkelt hebben om 12 bit-kleur content te encoderen op een achterwaarts compatibele 8-bit Blu-ray-schijf. En wat meer is, hun algoritme doet dat op een zeer efficiënte wijze, zodat het slechts een beperkte hoeveelheid extra ruimte of bandbreedte vereist. 

Opgelet, de nieuwe schijven zouden op een bestaande Blu-ray-speler dus geen extra informatie tonen, maar afspelen als een gewone Blu-ray-schijf. Enkel op nieuwere spelers, die over de juiste software beschikken en op een televisie die 'Deep Color' ondersteunt, zal je de nauwkeurigere kleuren zien. Om de adoptie aan te zwengen wil Folded Space het algoritme gratis in licensie geven aan software partners.

Waarom?
Met 8 bits per kleur kunnen we 256 tinten per kleur weergeven. Vermits we drie basiskleuren gebruiken (rood, groen, blauw) levert 8 bit-kleur ons in totaal ongeveer 16 miljoen kleuren. Dat lijkt toch meer dan voldoende? In de praktijk valt dat wel eens tegen. In zeer subtiele kleurovergangen kan je soms duidelijk 'banding' zien. De kleurovergang is dan niet meer geleidelijk maar toont kleurbanden. Om dat tegen te gaan is er nood aan meer tinten, en dus meer bits.

Dat probleem wordt nog prangender als we bedenken dat bestaande UHD-standaarden eigenlijk een groter kleurbereik afdekken dan wat we nu op een Blu-ray zien. Met dezelfde 8 bit nauwkeurigheid zou dat tot nog meer 'banding' leiden. De nood aan extra bits stijgt dus. En terecht want meer kleuren en nauwkeurigere kleuren leveren uiteindelijk mooiere, realistischere beelden. 12 bits leveren ons 68 biljoen kleuren, 4096x meer dan 8 bits. Daar kunnen we al wat mee.