Op het eerste gezicht heeft Captain Corelli’s Mandolin, een verfilming van Louis de Bernières bestsellerroman, alles van een stevig oorlogsdrama.
 


De film speelt zich af op een klein Grieks eiland tijdens WOII, na de bezetting door Italiaanse soldaten. Er worden zelfs een paar rake observaties in gemaakt over de oorlog zelf: zie wat dat betreft bijvoorbeeld de Griekse burgemeester, die exclameert dat hij zich liever overgeeft aan de hond van een Duitse officier dan aan zo’n vuile Italiaan.

Maar onder die oppervlakte schuilt een bruisende ideeënfilm over de stilaan veranderende rollenpatronen: de plaatselijke schone Mandras (Penelope Cruz) heeft iets met een stugge Griekse verzetsstrijder (Christian Bale), maar wordt door haar vader (John Hurt) aangeraden om eerder haar geluk te beproeven met een buitenlander.

Dankzij thuiseducatie van vaderlief is ze namelijk niet van de domsten, en dat zou serieuze vonken geven met een toekomstige echtgenoot die wat dat betreft haar mindere is, maar toch - zoals het betaamde in dat tijdsbeeld - de baas in huis wil zijn.

Dan komt gelukkig de verlossende Italiaanse kapitein Corelli (Nicholas Cage) ten tonele. Met zijn... juist!

Zondag 17 april, VTM, 21u10