Nu het stof is gaan liggen en iedereen terug is gekeerd van CES, is het een goed moment om de echte trends van deze grote beurs op te lijsten. Een ding is zeker: er zit zeker nog leven in de AV-wereld.

En dat zal zeker sommigen verbazen, want heel wat mensen voorspelden voor dit jaar een eerder saaie CES. Toch volgde de ene grote aankondiging na het andere, en wordt het duidelijk dat we op beeldvlak heel wat interessante zaken kunnen verwachten in 2013. Voor veel lezers zal het dit jaar echter bij dromen blijven, want technologieën als 4K Ultra High Definition en OLED dragen nog forse prijskaartjes. Over jaar of twee wordt het allemaal wel wat verteerbaarder.

Tegelijkertijd is CES meer dan die puur tv-gerichte aankondigingen. Ja, de grote tv-fabrikanten - genre Samsung, Sony en LG - gebruiken de beurs in Las Vegas graag om een groot deel van hun nieuwe line-up te tonen. Maar in toenemende mate vinden ook audiomerken die zoeken naar meer mainstream-exposure CES ook interessant. Er is altijd een audioluik geweest - weliswaar op een andere locatie - maar dit jaar vonden daar opvallend veel grotere aankondigingen plaats. Van Cambridge Audio en Bang & Olufsen, bijvoorbeeld.

CES is ten slotte ook meer dan audio en video, véél meer. In-car entertainment, domotica, IT en zelfs e-health kwamen ook uitgebreid aan bod.