Zonder enige twijfel de toptrend van CES voor tv: High Dynamic Range. Deze nieuwe techniek om beelden op te slaan, laat een groter dynamisch bereik toe. Dat wil zeggen: hoger piekhelderheid, zodat scènes met veel licht er levensecht uitzien, en je echt de glinsteringen kan zien. Maar ook: veel meer schaduwdetail en kleur in donkere scènes. Door een nieuwe ‘Electro-Optical Transfer Function’ of ‘EOTF’ - dat is de functie die bepaalt hoe het elektrisch signaal wordt omgezet naar licht en die we tot nu toe kenden onder de naam ‘gammacurve’ – zijn er veel meer bits toegewezen aan donkere delen. Niet toevallig zijn onze ogen het gevoeligst voor zeer kleine verschillen in donkere beelden. Je moet het een keer zien om het te geloven, maar vertrouw ons, het verschil is voor iedereen zichtbaar.

HDR werd vorig jaar al geïntroduceerd, maar toen was er nog veel onduidelijkheid over de standaard. Wat was bijvoorbeeld de minimale vereiste helderheid? En hoe worden de beelden gecodeerd? HDR10? DolbyVision? Technicolor? En hoe zit dat met een breder kleurbereik? Vandaag is er toch al iets meer duidelijkheid, maar we zijn er nog niet helemaal. Verschillende logo’s leggen al heel wat dingen vast, maar het zijn er voorlopig nog te veel. Zo hebben LG en Sony al eigen logo’s naast dat van de UHD Alliance, waarover hieronder meer.

We hopen dat de stukken van de puzzel in de loop van voorjaar ineen vallen, zodat we je duidelijk kunnen vertellen of je met een gerust hart een nieuwe, toekomstbestendige tv kan kopen.