Redactie

CES-beeldtrends op een rijtje

Zonder enige twijfel de toptrend van CES voor tv: High Dynamic Range. Deze nieuwe techniek om beelden op te slaan, laat een groter dynamisch bereik toe. Dat wil zeggen: hoger piekhelderheid, zodat scènes met veel licht er levensecht uitzien, en je echt de glinsteringen kan zien. Maar ook: veel meer schaduwdetail en kleur in donkere scènes. Door een nieuwe ‘Electro-Optical Transfer Function’ of ‘EOTF’ – dat is de functie die bepaalt hoe het elektrisch signaal wordt omgezet naar licht en die we tot nu toe kenden onder de naam ‘gammacurve’ – zijn er veel meer bits toegewezen aan donkere delen. Niet toevallig zijn onze ogen het gevoeligst voor zeer kleine verschillen in donkere beelden. Je moet het een keer zien om het te geloven, maar vertrouw ons, het verschil is voor iedereen zichtbaar.

HDR werd vorig jaar al geïntroduceerd, maar toen was er nog veel onduidelijkheid over de standaard. Wat was bijvoorbeeld de minimale vereiste helderheid? En hoe worden de beelden gecodeerd? HDR10? DolbyVision? Technicolor? En hoe zit dat met een breder kleurbereik? Vandaag is er toch al iets meer duidelijkheid, maar we zijn er nog niet helemaal. Verschillende logo’s leggen al heel wat dingen vast, maar het zijn er voorlopig nog te veel. Zo hebben LG en Sony al eigen logo’s naast dat van de UHD Alliance, waarover hieronder meer.

We hopen dat de stukken van de puzzel in de loop van voorjaar ineen vallen, zodat we je duidelijk kunnen vertellen of je met een gerust hart een nieuwe, toekomstbestendige tv kan kopen.

,

De UHD Alliance is een samenwerkingsverband van tv-fabrikanten, technologiebedrijven, distributeurs en filmstudio’s. Iedereen dus die er voor zorgt dat je van je tv kan genieten. De groep is opgericht om samen standaarden te bepalen die doorheen heel de ketting van content creatie tot consumptie gebruikt worden. Met als duidelijk doel de consument zo snel en eenvoudig mogelijk te laten genieten van al die nieuwe ontwikkelingen zoals UHD, HDR en bredere kleurbereik.

Op CES heeft de UHD Alliance zijn eerste logo voorgesteld, ‘Ultra HD Premium’. Het garandeert een minimum set vereisten om optimaal te genieten van UHD HDR beelden. De volledige specificaties vind je in het artikel op onze website (klik hier). Naast een hele rits technische eisen is de belangrijkste eis de minimum piekhelderheid en zwartniveau. Daar is duidelijk te merken dat men rekening gehouden heeft met de verschillen tussen lcd en oled. Voor lcd is de vereiste piekhelderheid 1.000 nits, en de zwartwaarde mag maximaal op 0,05 nits liggen. Voor OLED is dat 540 nits piekhelderheid met een zwartwaarde van 0,0005 nits.

Bijna alle topmodellen van de grote fabrikanten dragen het logo, dus het zal een goede indicator zijn van de prestaties van het toestel. Hoe het echter met allerlei ‘HDR-compatibele’ toestellen zit, die het logo niet dragen, daarvoor moeten we even afwachten. Omdat de lat vrij hoog ligt, en er maar één logo is, ontstaat er immers een enorme ‘grijze’ zone. Twee toestellen die volledig voldoen aan de specificaties, maar waarvan eentje nog 900 nits haalt, en het andere slechts 600, zullen door de fabrikanten ongetwijfeld allebei als HDR-compatibel beschouwd worden. Terwijl de prestaties toch serieus zullen verschillen.

,

Een onontbeerlijk element in heel het UHD en HDR verhaal is bijhorende content. Maar die komt. Niet alleen hebben Netflix en Amazon aangekondigd HDR-content te voorzien, ook de nieuwe UHD Blu-ray schijfjes zullen soelaas brengen. De UHD Blu-ray standaard voorziet immers ook alles voor HDR.
En de eerste nieuwe modellen spelers zijn bekend. De Panasonic DMP-UB900, de Samsung UBD-K8500, de Philips BDP7501, ze staan allemaal klaar. De geschatte instapprijs zal rond de 400 euro liggen, de introductie zou rond de lente zijn.

Maar wacht, en hoe zit het met de schijfjes zelf? De meeste studio’s kondigen volop hun steun aan. 20th Century Fox bijvoorbeeld wil al zijn films gelijktijdig in UHD Blu-ray, Blu-ray en dvd uitbrengen. Tegen het einde van dit jaar zouden er van hen alleen al meer dan 100 titels beschikbaar, waaronder blockbusters zoals The Martian, Exodus: Gods and Kings, en Kingsman: The Secret Service.

,

De SUHD line-up van Samsung was vorig jaar synoniem met topmodellen. Dit jaar zal de familie quantum dot schermen flink groeien. Samsung voorziet zes series in acht verschillende maten, zowel gebogen als vlak. Daarmee moet SUHD voor meer mensen toegankelijk worden.

Ook aan de SUHD-beeldtechnologie is verder gesleuteld. Samsung verbeterde de quantum dot-film waardoor de piekhelderheid met 20% toeneemt. Alle SUHD-tv’s halen nu de minimale 1.000 nits piekhelderheid die zo belangrijk is voor HDR. Ook de zwartweergave werd verbeterd met een speciaal filter dat eigenschappen van een mottenoog nabootst. Kleine kegels op nanoscopische schaal verstrooien invallend licht zodat het geen reflecties veroorzaakt in het scherm. Het klinkt misschien bekend? Dat klopt, Philips bracht in 2012 een toestel op de markt met deze technologie die het samen met Sharp ontwikkelde. Met al die eigenschappen, en het uitgebreid kleurbereik met 10 bit-panelen zullen alle SUHD-tv’s het Ultra HD Premium logo dragen.

Ook Tizen kreeg een reeks nieuwe functies. Zo zal je in de balk onderaan niet alleen al je bronnen kunnen zien, maar ook de inhoud ervan, zonder te moeten overschakelen. En al je randapparaten zou je grotendeels met de nieuwe remote bedienen, instellen gebeurt grotendeels automatisch.

,

LG zet de opmars van zijn OLED toestellen verder. Onder de noemer SIGNATURE zet het een topmodel (de G6) zonder compromissen neer. Dat betekent perfecte zwartweergave, prachtige kleuren, het nieuwe flinterdunne ‘Picture-On-Glass’ design, en een Harman Kardon soundbar, waarin alle aansluitingen zitten. Als je het toestel aan de muur monteert klapt de soundbar achter het toestel. Naast de SIGNATURE G6 zijn er ook de E6 (met een iets kleinere soundbar), de C6 (het enige gebogen model) en de B6 (zonder 3D).

Alle nieuwe OLED modellen dragen het Ultra HD Premium logo, en bovendien ook LG’s eigen ‘HDR Pro’ label, wat betekent dat ze zowel de HDR10 standaard als Dolby Vision ondersteunen. Doe er nog eens 99% van het DCI kleurbereik bij en met die combinatie hebben ze, voorlopig althans, een voetje voor op de concurrenten.

Maar ook op lcd vlak zit LG niet stil. De nieuwe SUPER UHD modellen (UH9500 en UH8500) beloven beter contrast, betere zwartwaarde, en hogere lichtopbrengst. Of deze modellen ook het Ultra HD Premium logo zullen dragen is nog niet duidelijk, maar lijkt ons twijfelachtig. De IPS-schermen zijn immers niet gekend voor hun sterke zwartwaardes. LG heeft ze wel het eigen HDR Plus logo gegeven, ze zullen dus HDR-beelden kunnen weergeven.

,

Sony zet dit jaar vooral de XD93 in de kijker, die maakt gebruik van een nieuwe achtergrondverlichting, de ‘Slim Backlight Drive’. Die moet de voordelen van ‘edge led’ (een smal profiel) combineren met de voordelen van ‘direct led’ (goede local dimming). Zo ontstaat een slank topmodel (vergelijkbaar met de ultraslanke X90C uit 2015) dat toch diepe zwartwaardes en goede lichtopbrengst kan voorleggen. Dat alles uiteraard gecombineerd met Sony’s uitstekende beeldverwerking, en Triluminos kleuren. Het ‘Ultra HD Premium’ logo zal je echter niet vinden op deze tv, ook al zou hij volgens Sony voldoen aan de vereisten. Sony koos voor een eigen ‘4K HDR’ logo. Dat zal gebruikt worden op tv’s en andere producten om HDR-compatibiliteit aan te duiden en dekt dus een bredere selectie producten dan het UHD Alliance logo.

Sony blijft ook bij Android voor zijn smart tv. De nieuwe modellen starten met Android 6.0 (Marshmallow), maar er is ook goed nieuws voor de 2015 modellen. Die krijgen namelijk allemaal een update naar de nieuwe Android versie, al kon Sony ons nog niet zeggen wanneer dat zal zijn. De onhandige One Flick-remote werd afgevoerd en zijn functies zijn nu geïntegreerd in de klassieke remote.

,

De CZ950 OLED die wij al in september op IFA te zien kregen, werd nu ook voor de VS geïntroduceerd op CES. Geen nieuws op dat vlak dus. Panasonic onthulde wel een nieuw topmodel lcd, de DX900. Die maakt gebruik van een unieke honingraat structuur voor de achtergrondverlichting. Ze is onderverdeeld in honderden individuele zones die geïsoleerd zijn van elkaar om lichtlekkage naar andere zones te verhinderen. Daarmee haalt de DX900 zeer hoge piekhelderheid en tegelijk extreem diepe zwartwaardes, zonder het gevreesde halo-effect van beperkte lokale dimming. Die eigenschappen combineert het met een uitgebreid kleurbereik zodat het toestel kwalificeert voor ‘het Ultra HD Premium’ logo. De nieuwe ‘Hollywood Cinema eXperience’ chipset staat garant voor perfecte kleurweergave.

Meer nieuws over de volledige line-up krijgen we begin maart tijdens de Panasonic Convention in Frankfurt.

,

TP Vision, de fabrikant van de Philips tv’s, lanceert in het voorjaar altijd zijn midrange toestellen. Ook hier is het belangrijkste nieuws HDR-ondersteuning, die van af dit jaar al op de 7000-reeks en hoger beschikbaar zal zijn. Ambilight wordt nog meer een speerpunt voor TP Vision. De unieke verlichting van de Philips tv’s zal in driezijdige versie beschikbaar zijn op de hele 7000-reeks en op een groot deel van de 6000-reeks. De Ambilux vlaggenschepen, de 8601 en 8901, werden al gelanceerd op IFA, maar zullen vanaf het voorjaar volop beschikbaar zijn. Ambilux creëert nog

Verder werkt TP Vision ook aan een uitgebreide partnerlijst voor het Android smart tv-systeem. Daar zitten vooral gaming –partners in, maar bovenaan de lijst stond Amazon Instant Video. Het blijft wel onduidelijk of Amazon ook in België en Nederland beschikbaar zal zijn.

In de marge van CES was er ook slecht nieuws over TP Vision. De R&D afdeling in het Gentse wordt zwaar getroffen door afslankingen. TP Vision zou minder high-end televisies willen produceren en zich meer focussen op de low-end en midrange.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.