Volledig digitale versterkerontwerpen lijken eindelijk echt door te breken. Ook NuForce zet in op digitaal met de nieuwe DDA-100, een compacte en opvallend betaalbare 'direct digital'-versterker.

Wie de audioreviews op deze website en in ons magazine een beetje volgt, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat we erg te spreken zijn over de laatste digitale versterkers die op onze redactie te gast waren - met toestellen zoals NAD's M2 en C390 DD. Stuk voor stuk degelijke en erg lekker klinkende versterkers, maar helaas ook kostbare toestellen die niet binnen ieders budget passen. 

De nieuwe DDA-100 van NuForce is echter een stuk democratischer geprijsd, met een vooropgestelde adviesprijs van 599 euro. Voor dat bedrag haal je een volledig digitale versterker in huis die vier digitale ingangen biedt: één keer USB, één keer coaxiaal digitaal en twee keer optisch digitaal. Analoge ingangen zijn echter niet van de partij.

Net als bij de eerder vernoemde high-end versterkers van NAD, worden inkomende digitale signalen niet omgezet naar analoog voor ze versterkt worden. De DDA-100 versterkt het digitale signaal direct en stuurt het weer uit naar de speakers, vergelijkbaar met een DAC die voldoende sterk is om speakers rechtstreeks aan te sturen. NuForce spreekt dan ook van een 'power-DAC' in plaats van een versterker, wanneer het over de DDA-100 gaat.

Daardoor is het mogelijk om het signaalpad aanzienlijk te verkorten en zijn er minder onderdelen nodig.
 


Klein maar dapper
Ondanks de opvallend bescheiden dimensies - de DDA-100 meet slechts 23 bij 22 bij 5 centimeter en weegt amper 1,2 kilogram - claimt NuForce een aardig vermogen voor de nieuweling. Zo zou de DDA-100 een vermogen van 50 watt per kanaal leveren bij 8 ohm, terwijl hij bij een weerstand van 4 ohm een mooie 75 watt kan leveren. Het piekvermogen bedraagt 250 watt.

NuForce stelt alvast erg goede klankmatige resultaten in het vooruitzicht op het vlak van dynamiek en transparantie, twee vlakken waarop digitale ontwerpen het meestal erg goed doen. Daarnaast mogen ook de erg lineaire frequentierespons (+/- 0,1 dB van 20 Hz tot 20 kHz) en de lage vervorming (0,07 procent THD+N) gezien worden.

NuForce biedt de nieuwkomer aan met een zwart of zilverkleurig chassis, waarin een verborgen display verwerkt is dat de ingang en volumestand weergeeft. Ook een remote is standaard van de partij.

De DDA-100 wordt vanaf augustus bij de NuForce-dealers verwacht.