Marktonderzoeksbureau iSuppli voorspelt dat de markt voor tv-toestellen met hogedefinitiebeelden jaarlijks met tachtig procent zal stijgen. Steeds meer consumenten zijn bereid om te betalen voor beter beeld. Hierdoor zal de totale markt voor HD tegen 2011 meer dan 75 miljard dollar (51 miljard euro) bedragen. Maar ondanks de groeiende markt tast de consument nog vaak in het duister over de betekenis van HD. Dit komt door de verschillende termen die worden gebruikt om hoge definitie te omschrijven.

"Te veel consumenten zijn in de war over welk televisietoestel ze willen of zelfs hebben gekocht", verklaart Riddhi Patel, analist bij iSupply. "Er zijn te veel acroniemen en hoewel steeds meer consumenten inzicht krijgen, is de klant nog steeds te weinig geïnformeerd."

HD Ready of Full HD?
Voor wie wel wil genieten van mooi beeld, maar niet meteen een technische achtergrondkennis heeft, is het niet eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Zo markeren veel bedrijven hun toestellen als HD Ready, maar dit staat niet noodzakelijk voor de beste kwaliteit. Deze omschrijving kan immers staan voor 720p, 1080i of 1080p.

Die laatste is eigenlijk wat we Full HD noemen. De 1080 staat voor het aantal verticale beeldlijnen, de letter p staat voor progressive scan, wat wil zeggen dat het om volwaardige hoge definitie gaat. De 'i' bij 1080i staat voor interlaced. Dat wil zeggen dat de eigenlijke kwaliteit lager ligt.

Ter vergelijking: een klassiek televisietoestel heeft 576 beeldlijnen. Door een toestel met minder lijnen (bijvoorbeeld 720p) op te waarderen naar 1080, simuleert u volwaardige hoge definitie. Maar dit mondt wel uit in minder scherp beeld. Om die reden is HD Ready de verzamelnaam voor toestellen die een vorm van hoge definitie weergeven, terwijl Full HD staat voor volwaardige hoge definitie.

Meer vraag
Dat hogedefinitietoestellen aan populariteit winnen komt volgens iSupply door het groter aanbod. De keuze in volwaardige HD-toestellen wordt groter, maar ook de mogelijkheden breiden uit. Zo ondersteunen consoles als de PlayStation 3 of de Xbox 360 hogedefinitiebeelden en bieden meer en meer videocamera's een beeld in hoge definitie aan. Een laatste argument is dat de kijker zelf verlangt naar beelden die een betere kwaliteit bieden dan hun klassiek televisietoestel.