Creative heeft een oplossing voor een heel specifiek probleem: hoe krijg ik de muziek van mijn iPod naar mijn stereoketen, zonder af te dalen in een helse kabelspaghetti? Twee aantrekkelijk vormgegeven kastjes bieden een draadloze uitweg.

Die twee kastjes ontdekt u niet meteen als u de verpakking van de Xdock Wireless opent. Binnenin vindt u eerst twee kleinere dozen. Een daarvan bevat een zender met alle benodigdheden, de andere een quasi-identiek apparaat dat u in de buurt van een stereoketen of een stel actieve luidsprekers parkeert. De individuele verpakking heeft als voordeel dat u niet te veel moet puzzelen om de zaak op te stellen. U neemt gewoon de relevante doos mee naar de juiste kamer.

Eerst even het basisconcept duiden: de zender is eigenlijk een gesofistikeerde iPod-dock (incluis lader) waarin u een Apple-muziekspeler plaatst en met de meegeleverde afstandsbediening kunt besturen. De muziek die u afspeelt, kunt u langs een audio-uitgang naar buiten pompen. Vooralsnog niets bijzonders aan de hand.

Maar er is meer: de iPod-dock stuurt de muziek ook draadloos (via een eigen protocol) door naar het tweede kastje. Dat kan bijvoorbeeld in een andere kamer staan. U kunt zo tot drie bijkomende ontvangers op een zender aansluiten, om muziek doorheen heel het huis te streamen. Voor elk kastje krijgt u een aparte afstandsbediening - handig als de zender en ontvanger op een verschillende verdieping staan.

Klinkt dit allemaal een tikkeltje vertrouwd in de oren? Het is u vergeven, want nog niet zo lang geleden bespraken wij de Xmod Wireless van Creative, wat ongeveer hetzelfde toestel is. Maar waar de Xmod bedoeld is om muziek van een pc of muziekspeler van een ander merk draadloos te streamen, is de Xdock in de eerste plaats bestemd als verlengstuk voor de iPod.

Alles past bij elkaar
Elk bakje is afgewerkt in zwart of wit glanzend plastic, kwestie van goed te passen bij een iPod. Als aandachtstrekker is er een grote volumeknop omcirkeld door een blauw led-licht. Onopvallend kunt u de Xdock dus niet noemen.

De zender onderscheidt zich verder door de aanwezigheid van een iPod-dock, een extra toets en wat meer in- en uitgangen op de achterkant. We vinden een optische line-out die dubbelt als analoge uitgang, een audio-ingang en twee video-uitgangen. Er is ook een USB-aansluiting, wat handig is om de iPod te synchroniseren met iTunes op een Mac of een pc. Nadeel is wel dat tijdens zo'n koppeling geen muziek gespeeld kan worden.

In vergelijking met de zender is de ontvanger eerder sober uitgerust met enkel cinch-aansluitingen en een uitgang voor een hoofdtelefoon. Er is ook een optische uitgang, waarlangs u ook 5.1 naar een decoder kunt sturen. Een video-uitgang is er niet; u kunt dus geen filmpjes van de iPod doorstralen naar een tv in de slaapkamer.