Redactie

Creative Xdock Wireless

Creative heeft een oplossing voor een heel specifiek probleem: hoe krijg ik de muziek van mijn iPod naar mijn stereoketen, zonder af te dalen in een helse kabelspaghetti? Twee aantrekkelijk vormgegeven kastjes bieden een draadloze uitweg.

Die twee kastjes ontdekt u niet meteen als u de verpakking van de Xdock Wireless opent. Binnenin vindt u eerst twee kleinere dozen. Een daarvan bevat een zender met alle benodigdheden, de andere een quasi-identiek apparaat dat u in de buurt van een stereoketen of een stel actieve luidsprekers parkeert. De individuele verpakking heeft als voordeel dat u niet te veel moet puzzelen om de zaak op te stellen. U neemt gewoon de relevante doos mee naar de juiste kamer.

Eerst even het basisconcept duiden: de zender is eigenlijk een gesofistikeerde iPod-dock (incluis lader) waarin u een Apple-muziekspeler plaatst en met de meegeleverde afstandsbediening kunt besturen. De muziek die u afspeelt, kunt u langs een audio-uitgang naar buiten pompen. Vooralsnog niets bijzonders aan de hand.

Maar er is meer: de iPod-dock stuurt de muziek ook draadloos (via een eigen protocol) door naar het tweede kastje. Dat kan bijvoorbeeld in een andere kamer staan. U kunt zo tot drie bijkomende ontvangers op een zender aansluiten, om muziek doorheen heel het huis te streamen. Voor elk kastje krijgt u een aparte afstandsbediening – handig als de zender en ontvanger op een verschillende verdieping staan.

Klinkt dit allemaal een tikkeltje vertrouwd in de oren? Het is u vergeven, want nog niet zo lang geleden bespraken wij de Xmod Wireless van Creative, wat ongeveer hetzelfde toestel is. Maar waar de Xmod bedoeld is om muziek van een pc of muziekspeler van een ander merk draadloos te streamen, is de Xdock in de eerste plaats bestemd als verlengstuk voor de iPod.

Alles past bij elkaar
Elk bakje is afgewerkt in zwart of wit glanzend plastic, kwestie van goed te passen bij een iPod. Als aandachtstrekker is er een grote volumeknop omcirkeld door een blauw led-licht. Onopvallend kunt u de Xdock dus niet noemen.

De zender onderscheidt zich verder door de aanwezigheid van een iPod-dock, een extra toets en wat meer in- en uitgangen op de achterkant. We vinden een optische line-out die dubbelt als analoge uitgang, een audio-ingang en twee video-uitgangen. Er is ook een USB-aansluiting, wat handig is om de iPod te synchroniseren met iTunes op een Mac of een pc. Nadeel is wel dat tijdens zo’n koppeling geen muziek gespeeld kan worden.

In vergelijking met de zender is de ontvanger eerder sober uitgerust met enkel cinch-aansluitingen en een uitgang voor een hoofdtelefoon. Er is ook een optische uitgang, waarlangs u ook 5.1 naar een decoder kunt sturen. Een video-uitgang is er niet; u kunt dus geen filmpjes van de iPod doorstralen naar een tv in de slaapkamer.

,
In praktijk
Een eerste vaststelling is dat het installeren van de Xdock geheel pijnloos verloopt. De zender en ontvanger vinden elkaar binnen enkele seconden, zonder dat wij ook maar iets moeten doen. Geen geknoei met allerlei instellingen – ideaal! Ook op de geluidskwaliteit valt niets aan te merken. Mp3’s en AAC-bestanden klinken hetzelfde via een rechtstreekse kabel op de dock als via de draadloze verbinding op de ontvanger.

Creative zegt zelf dat het bereik ongeveer dertig meter bedraagt. Tijdens onze tests kunnen we in elk geval zonder veel problemen muziek van de ene verdieping naar de andere doorsturen. Draadloze technologieën blijven echter wispelturig en die dertig meter gaat vast enkel gelden in optimale omstandigheden. Een gebouw met veel stalen elementen of elektronische bronnen gaan dat cijfer doen krimpen. Maar dat geldt uiteindelijk voor alle draadloze technologieën die op de 2,4 GHz-frequentie opereren.

Creative leurt ook met zijn XiFi-geluidsprocessor, maar een echte aanrader vinden wij hem niet. Met een druk op de knop kunt u deze extra geluidsmodi inschakelen en bijvoorbeeld een 3D-gevoel aan muziek meegeven. Ook is er een functie die de frequenties die tijdens het comprimeren van geluidsbestanden verdwijnen, terug op kan vullen. Creatieve claimt dat het eindresultaat “beter dan de cd” klinkt. Wij vinden het een beetje té synthetisch klinken; misschien lust u het wel.

Het gebrek aan een schermpje op de ontvanger betekent ook dat u niet heel veel controle hebt over de muziek die afspeelt. U kunt via de afstandsbediening wel een nummer vooruit of achteruit spoelen, maar echt een nieuw album selecteren gaat niet. Daarvoor moet u naar de zender hollen.

Knap is wel dat u elke ontvanger in een zone kunt stoppen, tot vier zones die u apart of gezamenlijk kunt aansturen. Met andere woorden: u kunt met een druk op de knop muziek naar de huis- én hobbykamer pompen; nog een druk op de knop en de muziek is in de slaapkamer te horen.

Creative Xdock Wireless

Prijs: 299 euro [november 2007}

Update 20/11: de beschrijving van het zonesysteem werd aangepast.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.