Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

De theorie

Er is soms wel wat verwarring over hoe dicht je nu eigenlijk bij je televisie mag zitten. Bestaat er zoiets als de ‘correcte’ kijkafstand? Neen, dat niet, maar er bestaan wel allerlei richtlijnen. Die worden meestal uitgedrukt in de vorm van een hoek, namelijk de horizontale kijkhoek. Dat is de hoek die gevormd wordt door de lijnen vanuit de kijkpositie naar de linkerzijde en de rechterzijde van het scherm.

Voor cinemazalen adviseert de SMPTE (Society for Motion Picture and Television Engineers) een minimale kijkhoek van 30°. THX geeft een aanbevolen minimum van 36°, al aanvaarden ze 26° als absoluut minimum. Die cijfers corresponderen dus met de kijkhoek die je hebt achteraan in de cinemazaal. Wie helemaal vooraan zit, kan tot 60° kijkhoek hebben!

Maar zijn er dan geen richtlijnen specifiek voor televisie? Niet vanuit de SMPTE, al zal je wel regelmatig dezelfde 30° kijkhoek aanbevolen krijgen. THX heeft wel een aanbeveling, namelijk 40° (zie hier).

Je kan ook rekening houden met hoe dicht je eigenlijk mag zitten alvorens je elke pixel kan onderscheiden. Heb je (al dan niet met behulp van een bril) een scherptezicht dat als ‘normaal’ beschouwd wordt, dan heb je een visus of scherptezicht van 1 (in de US 20/20 zicht genaamd, in Europa ook 5/5 zicht genaamd). Dat betekent dat je oog details ter grootte van 1 arcminuut (een 60e van een graad) kan onderscheiden. Dat komt op een Full HD scherm (1.920 x 1.080) overeen met een kijkhoek van ongeveer 31,2°. Op een HD scherm (1.280 x 720) resulteert dat in een kijkhoek van 21,1°.

Tot slot wordt er ook vaak verwezen naar de ‘Lechner-afstand’. Bernard Lechner, een voormalig onderzoeker bij RCA, deed in de tijd dat we allemaal nog naar beeldbuizen keken een studie in Amerika om te bepalen hoe dicht mensen nu eigenlijk bij hun televisie zaten. Hij kwam uit op 9 voet (2,7 meter). Richard Jackson van Philips Labs, Engeland kwam tot een gelijkaardige conclusie, 3 meter. Belangrijk detail: die afstand was gebaseerd op de afmetingen van kamers, en de opstelling van het meubilair, en dus niet op schermgrootte en resolutie.

Tot zover de theorie. Hoe zetten we dat om in praktische richtlijnen?

gerelateerde items