Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

De praktijk

Het is niet erg handig om in de woonkamer met een gradenboog aan de slag te gaan. Dus willen we een richtlijn uitwerken die je een kijkafstand geeft gebaseerd op de grootte van je scherm. Vermits de schermdiagonaal ongetwijfeld de populairste afmeting is om een schermgrootte aan te geven, baseren we onze aanbevelingen daarop. Met een beetje wiskunde, en de veronderstelling dat we naar een 16:9 scherm kijken, komen we dan uit op de volgende tabel. Links vind je de kijkhoek, daarnaast de verhouding tussen kijkafstand en schermdiagonaal die resulteert in die kijkhoek.

Wanneer zit je te dicht? Uit de theorie weten we dat we bij een kijkhoek van 31,2° alle Full HD pixeldetail kunnen zien. Dat komt ongeveer overeen met een kijkafstand van 1,56x de schermdiagonaal. Dat is niet ver! Voor een 40 inch scherm is dat 1,59 meter en ongetwijfeld zitten de meesten mensen verder. Wie dichter dan dat zit kan soms individueel pixeldetail zien, iets wat je best vermijdt. Op basis daarvan vinden we de THX-aanbeveling eigenlijk te agressief. Bij 40° kijkhoek zit je immers aanzienlijk dichter (1,2x de schermdiagonaal).

Als richtlijn voor de dichtste afstand geven we daarom 1,5x de schermdiagonaal.

Wanneer zit je te ver van de televisie? De SMTPE richtlijn vertaalt zich in een afstand van 1,63x de schermdiagonaal, nauwelijks iets verder dan waar we alle Full HD detail zien. Dat levert ons dus weinig nuttige info op. Wat wel een interessant aanknopingspunt is, is vanaf waar we alle detail op een HD (1.280 x 720) scherm zien, namelijk 2,34x de schermdiagonaal. Wie verder zit, heeft immers weinig of geen nut aan een Full HD scherm, vermits je zelfs de HD (1.280 x 720) details niet meer kan zien. Wie dichter zit, wil juist een Full HD scherm om te vermijden dat hij het individuele pixeldetail van een HD scherm ziet.

Als richtlijn voor een zinvolle, verste kijkafstand geven we daarom 2,5x de schermdiagonaal.

Tot slot, hoe zit het met de Lechner-afstand? Wel, als jij ook op een afstand van ongeveer 2,7m van de televisie zit - en we vermoeden dat dat in heel wat huiskamers het geval is - dan kan je onze richtlijnen gebruiken om na te gaan hoe groot (of klein) je scherm mag zijn. Voor die kijkafstand mag je als grootste scherm naar 65 à 70 inch kijken. Het kleinste Full HD scherm dat nog zinvol is op die afstand is 42 inch.

gerelateerde items