Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

De richtlijn

Aanbevolen minimale kijkafstand (ideaal voor intense beleving): 1,5x de schermdiagonaal (in cm).

Aanbevolen maximale kijkafstand (voor een meer ontspannen ervaring): 2,5x de schermdiagonaal (in cm).

Kijkhoek heeft een erg grote impact op onze kijkervaring. Naarmate het beeld een groter deel van je gezichtsveld vult, voel je je meer ondergedompeld in het gebeuren. Ben je een film- en/of sportfanaat en wil je het meest meeslepende beeld, dan schuif je best op in de richting van de dichtste kijkafstand. Voor ontspannen kijken kan je verder naar achter schuiven.

In deze tabel kan je de schermmaat opzoeken en vind je onmiddellijk de uiterste kijkafstanden terug.

Je mag uiteraard verder zitten dan ons aanbevolen maximum, maar dan haal je geen optimaal nut uit je Full HD televisie. We raden wel af om verder te zitten dan 3,5x de schermdiagonaal. Op die afstand kan je zelfs naar SD-beeldmateriaal kijken zonder verschil te zien met HD. Hou er tot slot ook rekening mee dat je de kijkafstand zelf aangenaam moet vinden, ongeacht wat onze aanbevelingen zeggen.

Je kan de tabel ook omgekeerd gebruiken. Stel je wil een nieuwe televisie kopen, en je kijkafstand zal ongeveer 2,5 meter zijn. Zoek die afstand op in de kolom (Min. Kijkafstand (cm)), de overeenkomstige schermmaat is de grootste Full HD televisie die je mag installeren (65 inch), rond wel best af naar beneden. Zoek de afstand vervolgens op in de kolom (Max. Kijkafstand (cm)), de overeenkomstige schermmaat daar is de kleinste Full HD maat die nog zinvol is (40 inch). Maar opnieuw, dit zijn richtlijnen. Hou bij de aankoop ook rekening met andere factoren, zoals het uitzicht in de woonkamer, en bedenk dat televisies in een toonzaal altijd klein lijken. Dat is omdat de toonzaal veel groter is dan je woonkamer.

Alles nagekeken? Plof dan in je zetel en geniet van je televisie.

4/4
gerelateerde items