In een vorig artikel hadden we het over de ideale kijkafstand voor HDTV. Maar hoe zit het met Ultra HD of 4K-tv? Die schermen leveren nog meer detail. De haarscherpe beelden zijn een lust voor het oog, neem dat gerust van ons aan. Maar is het ook zinvol in jouw woonkamer?

Heb je ons stuk over de ideale kijkafstand voor HDTV gemist? Lees het dan hier na, we verwijzen er af en toe naar.

De theorie

De theoretische achtergrond die we gebruikten voor Full HD is ook van toepassing op Ultra HD. Ook hier bestaat er dus geen ‘correcte’ kijkafstand, enkel richtlijnen. Uitgaande van cinema richtlijnen van de SMPTE (Society for Motion Picture and Television Engineers) en THX komen we dus opnieuw uit op aanbevolen kijkhoeken die variëren tussen 26° en 40°.

Als we ook rekening houden met het scherptezicht van het menselijk oog, krijgen we wel wat extra informatie. We weten dat mensen met een normaal scherptezicht (met een visus van 1, of 20/20-zicht) details zien ter grootte van 1 arcminuut (een 60e van een graad). Zij kunnen dus 60 pixels per graad zien. Vanaf een kijkhoek van 31,2° zien ze elke pixel van een Full HD-scherm. Om elke pixel van Ultra HD-scherm (3.840 x 2.160) te zien moet je al een kijkhoek hebben van 58,4°. Dat komt overeen met de voorste rijen van de cinemazaal, het is met andere woorden erg dicht bij het scherm.