De filmindustrie werkt onverdroten verder aan de ontwikkeling van 3D-films, die mensen weer terug naar de bioscoop moeten halen. Hoe staat het ervoor en wat houdt een doorbraak vooralsnog tegen? In deze artikelenreeks zetten we het uiteen.

3D-films blijven geen uitzonderlijkheid, daarvoor zijn ze te veelbelovend. Door het succes van 3D-films als Chicken Little kunt u zelfs van een renaissance spreken. Inmiddels zijn er meerdere moderne technieken beschikbaar om de driedimensionale films te vertonen, en die technieken leveren hevig strijd om de macht. Ook dat duidt op innovatie en dynamiek in het veld.

De technologie van het bedrijf Real D is momenteel leidend. Chicken Little was de eerste 3D-die van het Real D-format gebruik maakte, en met succes. Maar er zijn kapers op de kust. Het eerste resultaat daarvan - de film Beowulf - beleeft op 16 november zijn Amerikaanse première.

Beowulf maakt gebruik van de nieuwe technologie Dolby 3D van Laboratoria Dolby. Dat bedrijf loopt zich het vuur uit de sloffen om zijn technologie tijdig in zo veel mogelijk bioscopen te installeren, maar wordt geremd door het tempo waarin de vereiste speciale 3D-brillen worden geproduceerd.

"Iedereen kijkt vol verwachting toe", zegt Aaron Parry, directeur van Main Street Pictures, over de machtsstrijd tussen Dolby 3D en Real D. Zijn bedrijf is door filmmaatschappij Paramount Pictures ingehuurd om de huidige stand van stereoscopisch film maken in kaart te brengen.

3D-films worden norm
De race om 3D-technologie zo snel mogelijk te verbreiden - enigszins vergelijkbaar met de wedstrijd tussen HD DVD en Blu Ray - bespoedigt de dag dat 3D-films geen uitzondering maar norm zullen zijn. Volgens velen in de filmindustrie is dat uiteindelijk onvermijdelijk. Zij zien de verschuiving naar 3D gewoon als een natuurlijke ontwikkeling in de entertainmentbusiness, net zoals films in de vorige eeuw werden voorzien van geluid en kleur.

Uiteindelijk zal film aanvoelen alsof de kijker zich er middenin bevindt, voorspelt Vince Pace. Zijn bedrijf Pace heeft in samenwerking met regisseur James Cameron de Fusion 3D camera ontwikkeld. Die wordt momenteel gebruikt bij de productie van Camerons nieuwe film Avatar. "De lijn tussen je fysieke en je visuele ervaring zal compleet vervagen", zegt Pace.