Toon alles (7)
Jamie Biesemans

6. WiFi gaat sneller

CES zag ook de introductie van de nieuwe 802.11ad-standaard. Nu ja, ‘introductie’. Chipbakker Qualcomm stelde chips voor die de standaard ondersteunen, een eerste stap naar de echte marktintroductie van apparaten (telefoons, tablets, laptops, televisies, en meer) die 802.11ad bevatten. TP-Link toonde wel al een eerste router met de nieuwe technologie.

Maar waarom is dit nu zo belangrijk? Op zich duurt het nog even vooraleer de relevantie duidelijk is, zeker omdat de huidige ‘nieuwe’ ac-standaard behoorlijk snel is. Maar het interessante aan 802.11ad is dat iets helemaal nieuw aandraagt. Naast compatibiliteit met bestaande standaarden op 2,4 GHz en 5 GHz, brengt de standaard ook WiGig.

Deze techniek opereert op het hoogfrequente 60 GHz en is bedoeld om data heel snel over te sluizen van punt tot punt. Bijvoorbeeld van smartphone naar de televisie. Het zou snelheden tot 7 Gbit/s bieden (tien keer meer dan WiFi), nodig bijvoorbeeld voor 4K-streams van je mobiel toestel.

Belangrijk is dat WiGig gecombineerd blijft met de bestaande WiFi. In de achtergrond zou er onzichtbaar voor de gebruiker geschakeld worden tussen de relevante standaard om de beste ervaring te krijgen. WiGig mag immers supersnel zijn, het kan bijvoorbeeld muren niet penetreren. Het wordt dus echt een techniek voor data-overdracht ‘line of sight’, dus tussen toestellen die enkel gescheiden zijn door lucht.

6/6
gerelateerde items