Zowel Belgacom als TV Vlaanderen meldt dat het nog deze maand met een HD-aanbod komt. Daarmee telt ons land vier aanbieders die tv in hoge definitie uitzenden. Maar kunt u door de bomen het bos nog zien? Wat heeft u nodig buiten een HD-televisie? Bent u wel aansluitbaar? En vooral: wat mag het kosten? ZDNet vergelijkt de vier spelers op de markt.

Belgacom
Als laatste van de vier maakt Belgacom bekend dat het vanaf 14 april HD kan verdelen. Al geldt dat aanbod momenteel nog maar voor net de helft van de bevolking. Het VDSL2-netwerk dat het bedrijf gebruikt voor de signalen wordt immers nog uitgerold.

Het aanbod van de blauwe reus bestaat uit één nog onbekend gratis kanaal en acht betalende zenders, die u voor 9,95 euro per maand ontvangt. Hier gaat het om Discovery, Disney, Cinemagic, EXQI, HD1, History, Melody Zen en Luxe TV.

Om de zenders te kunnen bekijken heeft u net zoals bij de andere aanbieders een HD-decoder nodig, al zijn de recentste digitale decoders van Belgacom hier al mee uitgerust. Voor nieuwe klanten ligt de prijs van de HD-decoder op 200 euro, maar het bedrijf biedt ook een huurmogelijkheid aan voor 6 euro per maand.
Voor een HD-recorder gelden dezelfde voorwaarde. Wel betaalt u voor de opnameservice nog 2 euro per maand. Wie al klant is voor digitale televisie komt goedkoper uit. Deze mensen kunnen indien nodig hun HD-decoder gratis inruilen en betalen een eenmalige activatiekost van 50 euro.

INDI
Deze leverancier van digitale televisie beet vorig jaar het spits af met HD. Het bedrijf is op 10 april exact een jaar bezig met het uitzenden in hoge definitie. Het aanbod is echter enkel beschikbaar voor wie in de zone van Interkabel woont. Dat wil zeggen dat u tot de intercommunales van Integan, Interelectra, PBE en WVEM moet behoren om aansluitbaar te zijn.

Vooropgesteld dat u al een HD-televisietoestel heeft, moet u bij INDI enkel nog een HD-decoder of HD-recorder (met een ingebouwde ontvangstfunctie) kopen. Deze apparaten kosten respectievelijk 229 en 369 euro, plus 25 euro activatiekost.

VTM, dat enkele programma's in hoge definitie uitzendt, ontvangt u gratis. Daarnaast kunt u voor 9,95 euro per maand een pakket van zes kanalen ontvangen: National Geographic Channel, EXQI, HD1, Discovery, TMF Live, ARTE HD en Brava HDTV. Wie daar twee extra HD-kanalen van Kinepolis bij wil, krijgt dit bij een all-in zenderpakket dat ook de eerste zes zenders bevat voor 39,95 euro per maand.