3. Pas op voor de kleintjes

Wie tot voor kort dacht dat de mobiele wereld gedomineerd zou worden door enkele groten, met Samsung en Apple voorop, moet toch op die gedachte terugkomen. Op MWC zag je meer smartphonemerken dan ooit. De meesten maken handig gebruik van het feit dat je met je ideeën naar China kan trekken, alwaar er fabrieken genoeg zijn die toestellen aan scherpe prijzen willen produceren.

Overigens ook wel aan goede kwaliteit, want dat was toch ook een opvallend gegeven op MWC. Op verschillende stands van kleinere merken kwamen we zeer betaalbare toestellen tegen die eigenlijk goed afgewerkt waren en zeker niet slechte hardware bevatten. Misschien gaat het dan om chipsets van een generatie of twee geleden, maar de vraag is of iemand dat erg vindt. De echte prestatieliefhebbers gaan toch voor een topmodel.

Een heel aantal van die kleine merken mikt op één of enkele markten. Maar na een tijd durven ze ook uitbreiden naar elders. Zo zagen we in de Benelux al enkele maanden geleden Wiko opduiken, een Frans-Chinees merk dat in Frankrijk een behoorlijk groot aandeel heeft.

We spraken ook met Kazam, een Britse smartphonebouwer dat na succes in eigen land en in Rusland (onder de naam Fly) naar Nederland en België komt met scherp geprijsde smartphones. Hierboven zie je hun Tornado-topmodel. Je hebt daarnaast ook merken als Alcatel Mobile Phones, een joint-venture tussen Alcatel-Lucent en de Chinese gigant TCL.

China is vaak de rode draad die de nieuwe uitdagers bindt. Het meest succesvolle voorbeeld van die challengers is natuurlijk Huawei, dat vanuit een sterke positie als bouwer van netwerkapparatuur nu een heel stevige plek in de smartphonewereld veroverd heeft. Maar ook ZTE, Oppo en Xaomi zijn merken waar je meer en meer van gaat horen. We zijn ook benieuwd hoe OnePlusOne zal evolueren.

gerelateerde items