Denon kondigt vandaag twee nieuwe AV-receivers aan in de X-Serie. Zowel de AVR-X3000 (949 euro) als AVR-X4000 (1.399 euro) spelen een trapje boven de traditionele middenklasse, en zetten daarbij in op pure prestaties en gebruiksgemak.


De X in de naam van de nieuwe serie verwijst naar de twee peilers waarop de reeks gebouwd is: Xcellent Performance, Xcellent Usability. Of in gewoon Nederlands: AV-receivers die topprestaties leveren, maar daarbij het installatie- en gebruiksgemak niet uit het oog verliezen.

Zo beschikken de toestellen uit de nieuwe reeks bijvoorbeeld over een installatieassistent die je begeleidt bij de set-up van de AV-receiver, compleet met een grafische user-interface (GUI) en kleurgecodeerde luidsprekeraansluitingen.
 


Stevige eindversterkers, krachtige processing
Om een waarheidsgetrouwe weergave van surroundgeluid te garanderen, besteedde Denon opvallend veel aandacht aan de eindversterkers in de AVR-X3000 en X4000. Dat uit zich niet alleen in een stevig vermogen voor de eindversterkers – 200 watt per kanaal voor de AVR-X4000, 180 watt per kanaal voor de AVR-X3000 - maar ook in een opvallend verzorgde opbouw van de versterkingscircuits.

Zo zijn alle eindtrappen discreet opgebouwd en werden alleen streng geselecteerde componenten aangewend in het ontwerp, laat Denon weten. Daarnaast werden de signaalpaden ook zo kort mogelijk gehouden met het oog op een optimaal geluid.

Om de surroundervaring nog verder te perfectioneren, krijgen beide nieuwkomers ook DTS Neo:X-, Audyssey DSX- en Dolby ProLogic IIz-technologie mee zodat zelfs 'front-height' of 'front-wide' speakers ingezet kunnen worden. Bij de AVR-X3000 blijft de maximale opstelling 'beperkt' tot een 7.1-systeem, maar de decoders van de AVR-X4000 kunnen ook een 9.2-opstelling in goede banen leiden.
 

Uitgebreid netwerkluik
Natuurlijk kan een mooie AV-receiver in deze tijd niet zonder uitgebreid netwerkluik, en ook op dat vlak beloven de X3000 en X4000 niet teleur te stellen,

Zo zijn er heel wat functies beschikbaar die muziek streamen een stuk eenvoudiger maken. Denk daarbij onder meer aan AirPlay-technologie, internetradio en toegang tot streamingdiensten zoals Spotify en Last.fm.

Natuurlijk zijn de toestellen uit de X-Serie ook DLNA-compatibel. Nog leuker - en dan vooral voor liefhebbers van klassieke muziek, live-opnames en DJ-mixen - is dat ze ook 'gapless playback' ondersteunen, zodat er geen ongewenste pauzes meer vallen tussen tracks die in elkaar overlopen.

Dat kan ook in topkwaliteit, want er is eveneens ondersteuning voorzien voor hi-res lossless muziek - bijvoorbeeld in FLAC- of WAV-formaat.

Als netwerkbronnen kunnen alle klassieke DLNA-servers aangewend, maar desgewenst kan je ook muziek afspelen van op een USB-medium dat op de USB-aansluiting vooraan wordt ingeplugd. 

Tel daar nog iOS- en Android-apps bij voor de bediening, en je merkt al snel dat de aankoop een losse audiostreamer niet langer noodzakelijk is wanneer je een van deze receivers in de woonkamer zet.