Redactie

Denon-receivers krijgen HEOS aan boord

De komende maanden zet Denon sterk in op het huwelijk tussen surroundreceivers en HEOS-multiroom. En dit zowel met klassieke AV-receivers van Denon als een lifestyle-gerichte receiver met een pure HEOS-label. Ook zustermerk Marantz komt met AV-receivers die HEOS-functionaliteit bevatten, al zal de functie daar mogelijk een andere naam krijgen.

Met het HEOS-platform strijdt Denon tegen de marktdominantie van Sonos, met opvallend succes in de Benelux. Dat met apparaten die sterk gelijken om het aanbod van de marktleider, zoals draadloze speakers, een multiroom-versterker, een streamer en een soundbar met bijhorende draadloze subwoofer. De op de custom install-markt gerichte HEOS Drive is dan weer behoorlijk origineel. Denon wil zich echter nog meer onderscheiden van Sonos door de HEOS-functionaliteit in te bouwen in klassiekere producten, zoals AV-receivers met een prominente HEOS-label op de voorkant.

Dezelfde strategie zie je ook bij Yamaha (die hun MusicCast-multiroom inbouwt in tientallen hifi-producten) en NAD (die steeds meer hifi- en CI-toestellen uitbrengt die compatibel zijn met Bluesound).

Toch is de strategie van moederbedrijf D&M (D voor Denon, M voor Marantz) een tikkel eigenzinnig. Dit najaar zal de HEOS-functionaliteit ingebakken zijn op twee hogere midrange-receivers: de AVR-X4300H (9.2, 1.599 euro) en AVR-X6300H (11.2, 2.499 euro). Mogelijk volgt er later nog een X7300-topmodel, maar dat zal niet voor meteen zijn. 

Een belangrijke verandering bij de overstap van de X6200 van 2015 naar de X6300 van dit jaar, is dat de volledige 11 kanalen versterkt zijn. Bij de 6200 was er een aparte versterker nodig voor de laatste twee kanalen, dus bijvoorbeeld voor de achterste hoogtespeakers.

,

Het interessante is dat HEOS niet zomaar geïntegreerd wordt als zoveelste streamingoplossing naast Bluetooth, Airplay en DLNA. Zowel de X4300 als X6300 bevatten drie HEOS-cliënten. Gebruik je de receivers niet in een surroundopstelling of slechts gedeelte voor 5.1, dan kunnen de resterende luidsprekeruitgangen gebruikt worden voor een tweede of derde zone die elk afzonderlijk een aparte HEOS-zone zijn.

Als je hiervoor opteert, verschijnen er in de HEOS-app dus drie aparte zones waar telkens andere muziek kan worden afgespeeld. Synchroon afspelen kan uiteraard ook.

,

De X4300 en X6300 zijn heel klassieke AV-receivers met een fors uiterlijk en een specificatielijst van een paar pagina’s lang. Maar voor consumenten op zoek naar een minder complex surroundproduct, heeft D&M een andere oplossing in de maak: de HEOS AV-receiver. Dit is niet de definitieve naam van de strakke en slanke receiver, die wellicht begin 2016 zal verschijnen en net onder 1.000 euro zal kosten.

De HEOS-receiver is een 5.1-receiver die vooral heel minimalistisch oogt. De prototypes die we recent op een event zagen, zien er heel strak uit. Er is geen display en nauwelijks knoppen, op een volumeregeling na. Aan de achterkant vind je echter wel het gebruikelijk aanbod aan aansluitignen, zoals vier HDMI-ingangen en één HDMI-ingang. Qua audio-aansluitingen is het eerder beperkt, vergeleken met volwaardige AV-receivers.

Het uithangbord van de HEOS-receiver is dat het 5.1-geluid biedt met bekabelde speakers, maar dat je ook de achterste speakers kunt vervangen door draadloze HEOS-luidsprekers, zoals een paar HEOS 1’s. Deze eigenschap maakt de receiver misschien wel meer aantrekkelijk voor mensen die wel wat kabels kunnen wegwerken vooraan in de tv-meubel, maar geen zin hebben om luidsprekerkabel naar achteraan in de woonkamer te trekken. Ook bijzonder is dat deze draadloze speaker-optie niet beschikbaar is bij de X4300 en X6300. Bij die grote jongens moet je altijd de achterspeakers bekabeld aansluiten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.