4K-schermen vonden we genoeg op CES, maar 4K-content was opvallend afwezig. Sony heeft als enige een oplossing klaar met echte 4K-content, en dat lijkt er meteen een met potentieel.

Wie het 84 inch 4K-model - de XBR-84X900 - in huis haalt, krijgt daar immers meteen een mediaserver bij. Naast een aantal korte bonus-features levert Sony op de harde schijf 10 films mee. Dat zijn:

- The Amazing Spiderman
- Bad Teacher
- Battle Los Angeles
- The Bridge on the River Kwai
- The Karate Kid (2010 remake)
- The Other Guys
- Salt
- Taxi Driver
- That's My Boy
- Total Recall (2012 remake)

Voor de duidelijkheid, al deze content is echte, haarscherpe 4K-content.

De server is momenteel een compacte pc, maar Sony werkt aan mooi model dat alle eigenaars ter vervanging zullen krijgen. Op CES konden we al een prototype zien.

De mediaspeler is strikt genomen overigens een langetermijnlening van Sony aan de klant. Vergelijk het met een Telenet Digicorder als je wil, maar dan zonder maandelijkse huurprijs. Om het pakket helemaal mooi te maken, levert Sony er ook nog eens een tablet bij. Die heeft een leuke app waarmee je door de covers van de films bladert.

De klap op de vuurpijl: Sony plant later op het jaar ook nieuwe films aan zijn klanten te verdelen. In de eerste plaats zal dat gebeuren via een Blu-ray datadisc die je in de mediaserver stopt en die dan gekopieerd wordt naar de harde schijf. Dit is dus geen gewone Blu-ray-schijf, maar een dataschijf waarop een videobestand staat.

De schijven worden kostenloos aan de klant bezorgd, en voor zover we weten gaat het om een levenslange dienst. Hoeveel films je per jaar mag verwachten en welke films dat zullen zijn kon Sony ons nog niet zeggen. Op termijn zou de distributie ook online gaan verlopen, eerder dan via een fysieke drager.

Voor je naar de winkel holt met 25.000 euro op zak moeten we je echter teleurstellen. De dienst is momenteel enkel beschikbaar in de VS, en Sony heeft voorlopig nog geen plannen voor Europa.