Het Amerikaanse Kaleidescape verkoopt al jaren high-end systemen waarmee je digitale kopieën van je Blu-ray’s, dvd’s of cd's kan opslaan op een server en ze in alle comfort weer kan bekijken in je hele huis. Vanaf 8 april dreigt de verkoop van deze systemen verboden te worden in de VS, meldt CEPro.com.

 

De M700 Disc Vault van Kaleidescape is een carrousel waarin je tot 320 Blu-ray’s, dvd’s en cd’s kan opslaan. Meteen maakt ‘de kluis’ een kopie aan van het schijfje en plaatst dat in het Kaleidescape-systeem, zodat je er overal in huis bij kan. Het kopiëren van media is echter ten strengste verboden in de Verenigde Staten.
 


Daarom heeft Kaleidescape bij zijn toestellen een resem voorzorgsmaatregelen getroffen die het 'piraten' onmogelijk maken om het systeem te misbruiken voor het afspelen of verspreiden van illegale content.

Het Kaleidescape-systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kopie niet kan verplaatst worden naar het internet, een dvd of een computer. Daarnaast is er zelfs geen mogelijkheid voor gebruikers om gekopieerde media op te nemen in het syteem. Ter controle moet er namelijk telkens een fysiek schijfje aanwezig zijn in de Disc Vault, als een film gestart wordt. Althans, voor Blu-ray discs. Voor DVD's is dit niet het geval, en daar wringt het schoentje.


Licentievoorwaarden
Het Amerikaanse DVD CCA (Copy Control Association) - de licentiehouder voor het Content Scramble System (CSS), de kopieerbeveiliging voor DVD's - houdt immers vol dat het fysieke DVD-schijfje wel degelijk aanwezig moet zijn in zo'n systeem, wil het voldoen aan de CSS-licentievoorwaarden. Het voert al jaren een juridische strijd tegen Kaleidescape. Kaleidescape houdt echter vol dat hun Disc Vault wel degelijk voldoet aan de gestelde voorwaarden voor de CSS-licentie.

In het zoveelste vervolg voor de rechter is de DVD CCA er nu in geslaagd om een heus verkoopsverbod  te laten opleggen dat ingaat op 8 april, waardoor Kaleidescape in de VS na die datum geen systemen meer mag verkopen waarbij een digitale kopie van een DVD-schijfje wordt gemaakt. De volledige uitspraak van de rechtbank vind je hier.