Microsoft trekt op 31 augustus de stekker uit de authenticatieservers van MSN Music. Die servers controleren of u wel het recht heeft om de muziek af te spelen die u in de MSN Music Store heeft gekocht. Die met DRM (digital rights management) beveiligde muziek kunt u immers maar op één computer afspelen.

Wanneer u een nieuwe pc in huis haalt en uw muziekcollectie overzet, maakt de pc een verbinding met de servers om een nieuwe licentie op te halen. De tracks op uw oude pc spelen dan niet langer. Idem wanneer u een upgrade van uw besturingssysteem uitvoert.

Die servers worden nu dus opgedoekt. Dat betekent niet dat muziek uit de MSN Music Store plots onspeelbaar wordt; de huidige sleutels blijven "onbeperkt" werken. Onbeperkt, dat wil zeggen: tot u een nieuw besturingssysteem installeert of een nieuwe pc koopt. Zolang u uw huidige Windows-versie blijft gebruiken en dezelfde hardware blijft draaien, is er geen vuiltje aan de lucht.

Die eerste vereiste lijkt ons niet onoverkomelijk: de meeste Windows-gebruikers lijken allerminst van plan over te stappen naar een nieuw besturingssysteem, getuige de lauwe ontvangst van Windows Vista. Uw huidige hardwareconfiguratie tot het einde der tijden aan de praat houden is wat problematischer.

Ons lijkt het aangewezen om één pc te reserveren voor het afspelen van MSN Music-tracks. Dat past overigens helemaal in de Microsoft-strategie om uw huis vol te stouwen met pc's, zoals daar zijn Windows Home Server (een pc als dataserver) en Windows Media Center (een pc als videorecorder). Maar we dwalen af.

In een interview met CNET vertelde Rob Bennett de ware reden voor die beslissing. "Bij elke OS-upgrade wordt de DRM-vergelijking complexer. We kregen ondersteuningsproblemen. Mensen belden ons op omdat ze geen licenties konden krijgen. We moesten nieuwe code schrijven, nieuwe configuraties opzetten..." Op dit punt barstte Bennett in snikken uit.

U kunt zich het leed van die man inbeelden. Elke keer als er een upgrade van Windows kwam, moest hij ervoor zorgen dat de MSN Music Store bleef draaien. U zou kunnen denken dat het Windows-team even bij het MSN Music-team gaat checken of de licenties blijven werken voor ze een upgrade de deur uitsturen, maar dan kent u Microsoft niet.

We kunnen dus best begrijpen dat Bennett zijn supportproblemen op de meest radicale manier heeft opgelost: door zijn klanten te dumpen.